Chef på asylboende anklagas för sextvång

Polisen bekräftar att det finns en anmälan och att en utredning pågår. Arkivbild.
Foto: Peo Möller

En chef för ett flyktingboende i Mellansverige anklagas för att ha utpressat och hotat asylsökande pojkar – genom att tvinga dem ha sex med henne.

Nu har socialtjänsten i en annan kommun polisanmält företaget som placerat pojkarna, skriver Eskilstuna-Kuriren.

I en tidigare version av tv-klippet fanns en bild på Migrationsverkets lokaler. Migrationsverket vill förtydliga att boendet inte tillhör dem.

Just nu utreds en polisanmälan mot en chef för ett privatägt flyktingboende i Mellansverige, skriver Eskilstuna-Kuriren. Detta efter att två, enligt Eskilstuna-Kuriren minderåriga asylsökande pojkar, anklagat den kvinnliga chefen för att ha utpressat och hotat dem med utvisning – såvida de inte gick med på att ha sex med henne.

Pojkarna ska ha varit placerade på boendet som kvinnan drev.

För Eskilstuna-Kuriren har pojkarna berättat sin version av vad de har varit med om.

– Hon sa att "om ni inte har sex med mig ringer jag Migrationsverket så att de utvisar er". Och "jag ska förstöra ert ärende och utvisa er, säger en av pojkarna till tidningen.

Ska ha tvingats spela in träffarna med chefen

Pojkarna berättar vidare att träffarna ska ha ägt rum på hotell, samt i kvinnans hem. Kvinnan ska sammanlagt ha tvingat dem till sex vid fyra eller fem tillfällen, enligt pojkarna.

Eskilstuna-Kuriren skriver också att tidningen har tagit del av flera filmer där det enligt tidningen framgår att chefen för boendet har sex med pojkarna. Pojkarna hävdar att det var på kvinnans initiativ som filmerna spelades in, med uppmaningen att de skulle titta på filmerna "när de saknade henne".

Polisen utreder anklagelserna

När de påstådda brotten ska ha ägt rum framgår inte av Eskilstuna-Kurirens text. Men i dag har pojkarna flyttats till ett annat flyktingboende, som är kommunägt, i en annan kommun i Sverige. Det är socialtjänsten i pojkarnas nya kommun som nu har gjort en polisanmälan mot företaget som först placerade de asylsökande pojkarna.

Exakt vad anmälan handlar om vill polisen inte uttala sig om – men de säger att det handlar om sexbrott – och att de nu utreder anklagelserna.

– Jag kan inte släppa ett dugg om detta. Vi har ett antal påståenden som vi måste följa upp. Men, ja, man har anmält ett sexualbrott, säger Lars Franzell på enheten för grova brott hos polisen i Sörmland till EK.

Anklagade chefen: Det är påhitt

Den anklagade chefen har dock inte delgivits någon misstanke om brott. När Eskilstuna-Kuriren når henne nekar hon till alla anklagelser.

– Det är påhitt. Det skulle aldrig ske. Det är så mycket smutskastning i den här branschen, säger chefen.

Kvinnan säger också att personen som syns på filmen med pojkarna är någon annan än hon själv, samt att barnen ägnar sig åt lögner och falskspel. Något som enligt kvinnan är vanligt bland pojkarna som nu anklagar henne.

– Först är man guld värd, men kan man inte hjälpa dem blir man huggen i ryggen. Det finns så mycket pengar i den här branschen att man är beredd att gå över lik, säger kvinnan till Eskilstuna-Kuriren och avslutar samtalet med att säga att hon kommer polisanmäla tidningen om artikeln publiceras.

Enhetschefen: Generellt finns mindre seriösa privata företag

Tidningen har även talat med enhetschefen på familjehemsenheten i pojkarnas nya boendekommun, de som gjort polisanmälan. Enhetschefen hänvisar samtliga frågor till polisen men säger till Eskilstuna-Kuriren att det generellt finns mindre seriösa privata företag som driver familjehemsvård, samt att det ibland "inte blir så bra".

Enligt lagen räknas sex med personer under 15 år ej som samlag utan som våldtäkt. Lagen är till för att skydda barn från att bli sexuellt utnyttjade.

Exakt hur gamla de asylsökande pojkarna var vid de påstådda tillfällena framgår ej. Ingen person är i nuläget delgiven misstanke om något brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.