Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chef hos SD använde apartheidflaggan i mejl

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det är den sydafrikanska apartheidflaggan som Sverigedemokraternas IT-chef Edward Plainview använt som symbol i mejlkonversationer inom partiet.
Foto: Wikimedia
Edward Plainview (till vänster) är IT-chef hos Sverigedemokraterna.
Foto: Roger Vikström

Sverigedemokraternas IT-chef Edward Plainview har använt den sydafrikanska apartheidflaggan som symbol i en mejlkommunikation inom partiet, rapporterar DN.

– Det är anmärkningsvärt, säger Sten Rylander, Afrikakännare.

I somras avslöjade Expressen att Sverigedemokraternas ledning övervakat sina medlemmars mejlboxar. 

Förra veckan rapporterade Aftonbladet att partiet övervakat sina förtroendevalda i flera år enligt en enligt en mejlkonversation.

En skärmdump från mejlkonversationen som Aftonbladet publicerat avslöjar att Sverigedemokraternas IT-chef Edward Plainview använder den sydafrikanska apartheidflaggan som symbol i en mejlkommunikation från förra sommaren.

När apartheidstaten Sydafrika blev demokratisk 1994 bytte de flagga. Den tidigare flaggan var en nederländsk flagga kombinerad med tre mindre flaggor för de kolonier som tillsammans bildade Sydafrika 1928.

Men den gamla apartheidflaggan används fortfarande av en del som symbol för vit överhöghet.

– Det är en symbol för den gamla regimen och representerar apartheidsamhället. Jag tycker inte att man ser den här flaggan så mycket i dagens Sydafrika. Möjligen en del rasister som inte vill släppa tag om den gamla tiden. Men inga andra, säger Sten Rylander, Afrikakännare och tidigare ambassadör i olika länder i södra Afrika

För tre år sedan lanserade SD:s partiledare Jimmie Åkesson nolltolerans mot rasism i partiet.

Sverigedemokraternas partisekreterare Henrik Vinge säger till DN att han inte sett skärmdumparna och vill därför inte uttala sig om ifall det går samman med partiets nolltolerans.

– Jag ska undersöka om det stämmer eller inte, och då får vi gå vidare med det i så fall. Jag tänker inte spekulera förrän jag undersökt detta, säger Henrik Vinge till DN.

Afrikakännare: "Anmärkningsvärt"

Sten Rylander, Afrikakännare och tidigare ambassadör i olika länder i södra Afrika tycker att det är anmärkningsvärt.

– Det är typiskt att de regerar sig med sådana krafter i Sydafrika som använder sig av den här gamla flaggan som är en symbol för apartheidstaten. Det är anmärkningsvärt, säger han.

Expressen söker Henrik Vinge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.