Chauffören försökte stoppa terroristen

En maskerad man kapade Spendrups lastbil – då gjorde chauffören allt han kunde för att stoppa det.
Foto: Johan Nilsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Det var vid 14.30-tiden som en maskerad man slog till utanför restaurang Caliente i centrala Stockholm.
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN

En maskerad man kapade Spendrups lastbil.

Då gjorde chauffören allt för att stoppa terroristen – som senare körde in i folkmassorna på Drottninggatan.

– Han ställde sig framför lastbilen för att stoppa den maskerade mannen. Både han och hans anhöriga är i chock, säger Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups.

Det var vid 14.30-tiden som en maskerad man slog till utanför restaurang Caliente i centrala Stockholm.

Gärningsmannen kapade en lastbil som levererade varor till restaurangen. Chauffören, som arbetar för Spendrups, och som körde lastbilen upptäckte att den maskerade mannen tog sig in i förarhytten för att stjäla fordonet.

Polisens bild på den eftersökte mannen. En man som stämmer överens med signalementet greps under fredagskvällen.

Då ställde han sig instinktivt framför lastbilen för att hindra den att köra i väg.

– Vi vet inte så mycket mer än så. Vi har varit i kontakt med vår chaufför som har berättat hur han upplevde situationen och han säger att han ställde sig framför lastbilen, som körde mot honom. Han lyckades kasta sig åt sidan, men blev lindrigt skadad då han blev påkörd, säger Spendrups kommunikationsdirektör Mårten Lyth.

Chaufförens familj är i chock

Spendrups har tappat kontakten med chauffören som befinner sig hos polisen i Stockholm.

– Vi vet inte ens var han befinner sig. Det vi vet nu är att både han och hans anhöriga är i chock. Vi försöker stödja både honom och hans anhöriga i den här situationen. Han har berättat att han sprang efter lastbilen uppför Drottninggatan och att han larmade polisen samt försökte hjälpa andra som hade skadat sig, säger Mårten Lyth på Spendrups.

Chauffören var ansluten till fackförbundet Livsmedelsarbetareförbundet. Ingrid Persson, presskontakt på förbundet, bekräftar att man varit i kontakt med mannen.

– Chauffören är chockad och lindrigt skadad. Vi vill inte kommentera hans tillstånd i övrigt, men förutsätter och tror att arbetsgivaren tar sitt ansvar i det här och stöttar honom.

Hur ska arbetsgivaren ta ansvar?

– Det är en fråga om hur man hanterar en väldigt allvarlig kris. Vi förutsätter och tror att Spendrups tar sitt ansvar som arbetsgivare, säger Persson och fortsätter:

– Det är en hemsk händelse som har drabbat honom inte bara som anställd och chaufför utan som människa som blev en del av en attack i Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.