Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trita Parsi chattade om USA-valet

Trita Parsi.Foto: Rebecca Zeller

USA-valet närmar sig. 

Washingtonbon Trita Parsi är statsvetare, författare, grundare av nationella iransk-amerikanska rådet i USA och tidigare rådgivare åt Obama-administrationen.

Under kvällen chattade han med Expressens läsare om USA-valet. Här kan du läsa frågorna och svaren efteråt.

Chatta om USA-valet

Här kan du läsa några av frågorna och svaren efteråt

Jag gissar att om Biden vinner valet kommer världen få glädje fnatt och börserna skjuta i höjden eftersom Trump inte varit någon stabil kille att lita på. Vad tror du?

Trita Parsi: Inte så säker på det. Självklart kommer man i många länder bli lättade över att Biden kommer att ta över, men det är så många frågetecken som fortfarande återstår - kommer det bli våldsamt på valdagen? Kommer Trump erkänna en förlust? Vad kommer Trump göra mellan Nov 4 och inauguration day in Januari? Valdagen är bara början på nästa kapitel...

 

Kommer vi få ett valresultat på röstdagen, eller kommer det dröja med tanke på alla förtidsröster? I så fall hur länge?

Trita Parsi: Ett resultat kommer vi nog att få. Om resultatet erkänns och accepteras av båda sidor är en annan fråga...

 

Jag undrar hur systemet funkar då man i förhand måste registrera sig för röstning och då ange om man är registrerad rep eller dem. Hur funkar det? Varför har man ett sånt system? Och vad får det för konsekvenser?

Trita Parsi: Tyvärr är det här systemet en legacy av slaveriet och kampen för svarta att få röstratt. Det är i grunden menat att minska valdeltagandet. Ex vis ar USA ett av få västländer där röstdagen faller på en tisdag - mitt i arbetsveckan. Valregistrering är bara början på en lång rad ”voter suppression” mekanismer man har använt sig sig av.

 

Stämmer det verkligen att de som tänker rösta på Trump är bl a afroamerikaner och latino? Det låter jättekonstigt kan man tycka.

Trita Parsi: Det finns en andel Latinos och an mindre afroamerikaner som stoder Trump. Andelen är dock liten, i synnerhet när det kommer till afroamerikaner. I 2016 var vita kvinnor en grupp som till största del stödde Trump (53%). Ska bli intressant ifall det blir fallet igen.

 

Processen som följer om presidenten dör i valspurten kan ytterst hamna hos talmannen. Men vad gäller för vicepresidenten?

Trita Parsi: Både Presidenten och vicepresidenten måste dö för att talkvinnan i Huset (Nancy Pelosi) ska ta över.

 

Hur ser man på att en expresident dagar före valet går ut och kampanjar MOT sittande president?

Trita Parsi: Det är fullt normalt. Traditionen har dock varigt att utanför valkampanjen så har tidigare presidenter inte kommenterat sittande presidenters jobb.

Presidenten blev irriterad på CBS 60 minutes programledare Lesley Stahl under en intervju i Vita huset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.