Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sparekonomen svarade på läsarnas frågor

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Sparekonomen Joakim Bornold, Söderberg & Partners.Foto: Söderberg & Partners / Söderberg & Partners

Stockholmsbörsen backade nästan fem procent vid öppningen på måndagen.

Samtidigt tvingas välkända klädbutikerna Brothers och Polarn & Pyret till rekonstruktion

Coronakrisen påverkar ekonomin på flera plan. 

Sparekonomen Joakim Bornold svarade på läsarnas frågor om ekonomin och corona. 

Scorlla i chatten eller läs utvalda frågor här nedan. 

Hej Joakim, jag har precis lagt all min besparing på mitt första boende. Istället för att njuta och vara glad över mitt första boende så blir jag stressad av omgivningen. Vad har du för tips och råd till em som nu slängt bort all besparing, blir man tvungen att bo i sitt hem minst 4 år för att inte gå minus eller hur ska man tänka? Boendet är i sthlm. /Daniel

Joakim Bornold: Hej Daniel, förstår att det inte känns så lustigt just nu men bostadsmarknaden är svår att förutspå. mycket talar för att bolåneräntorna förblir låga en lång tid framåt vilket stöttar bostadsmarknaden. Börsoron dämpar humöret men det är framför allt en stigande arbetslöshet som skulle få bostadsmarknaden på fall. det är det du ska titta efter för att se hur marknaden utvecklar sig framåt. stirra dig inte blind på all information som kommer nu utan vi får helt enkelt vänta till framåt hösten för att kunna ge någon vettig prognos. 

Kan banker riskera gå i konkurs? /K

Joakim Bornold: I teorin ja, en bank kan gå i konkurs det mest kända exemplet är Lehman Brothers konkurs 2008 som startade hela finanskrisen. men i Sverige och många andra länder så väljer man att staten går in som delägare eller tar över banken helt och hållet. det har hänt i Sverige vid ett par tillfällen men högst ovanligt.  

Går i pension om fem år. Har suttit still i båten avseende PPM tjänstepension och privat pensionssparande som jag har i aktiefonder. Börjar nu bli riktigt orolig vad jag Skall göra. Känns försent nu att byta till räntefonder. Vad tycker du jag skall göra? Vänta ut stormen och vänta på en uppgång? /Anna

Joakim Bornold: Hej Anna, en bra fråga. Tror många som närmar sig pensionen känner en stor oro nu när pensionskapitalet sjunker. Jag tycker att man ska vänta ut stormen men vara beredd på att det kan bli värre innan det blir bättre igen. Kom ihåg att du kanske har fem år till pension men ditt kapital ska förvaltats under en lång tid efter det, under din pensionstid. Allt ska inte betalas ut om fem år. viktigt att komma ihåg det.

Helst skulle jag ha pengarna i madrassen just nu.. Vilket fondalternativ är bästa alternativet? Verkar som om räntefonder också förlorar i värde. /Jonas

Joakim Bornold: Hej Jons, för en vanlig privatperson som vill placera sina pengar så stabilt som möjligt är ett vanligt sparrkonto på banken ett utmärkt alternativ, du har ingen avkastning att tala om men garanterat ingen negativ sådan heller. du har fria uttag samt en garant från Riksbanken.. om du vill placera säkert i fonder ska du välja räntefonder med kort löptid som likviditetsfonder eller penningmarknadsfonder se till dock att de inte investerar i företagsobligationer där risken i sammanhanget är mycket stor.

Vad ska man göra nu när man har 1/4 ens besparingar har försvunnit? Sälja fonder och aktier etc. eller hoppas att de går upp? /Kalle

Joakim Bornold: Hej Kalle, Sitt still i båten. Eller snarare håll fast vid din långsiktiga strategi. När det stormar så mycket som det gör just nu så är det viktigt att komma ihåg att det var just sådana här situationer som din långsiktiga strategi ska hålla för. Du har troligen funderat över vilken risk du är beredd att ta, själv eller tillsammans med din rådgivare och placerat efter det. Det känns förstås aldrig roligt att se sina besparingar tappa i värde men det är viktigt att se till att man har aktier kvar i portföljen när det väl vänder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.