Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chatta med Expressens Jennifer Wegerup

Jennifer Wegerup har under coronapandemin rapporterat från Italien i både Expressen och SVT.Foto: Jennifer Wegerup
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Under onsdagen chattade Expressens kolumnist Jennifer Wegerup om coronapandemin i Italien. 

Hon har själv sett hur smittan spridit sig i landet, hur dödstalet stigit och hur det påverkat italienarnas vardagsliv. 

Här kan du läsa en del av frågorna och svaren.

Väntas en andra våg i Italien?

Det vet ingen, inte där, inte här, inte någonstans. Det är redan debatt kring detta då vissa virologer varnade för en stor andra våg i slutet av maj, då man öppnat upp, men istället får utvecklingen fort åt rätt håll. Vad händer i vinter, ingen vet..Vissa menar att då ligger södra Italien illa till, med så få fall och lite immunitet. Andra experter menar att viruset inte bara tappat i kraft på grund av årstiden utan bromsat in, som virus ofta gör. Ingen vet något säkert än.

Om jag blir sjuk i Italien i sommar som svensk. Kommer jag få någon vård då?

Ja, självklart. Den debatten finns inte. Och jag kan tycka att den är lite märklig i Sverige. Nu ser vi ju glädjande nog en del utländska turister i Sverige, de kommer att få vård om de blir sjuka, då måste ju alla svenskar få vård, även om man inte är på hemmaplan.  Även om jag förstår att läget kan bli pressat på mindre orter. Hur som helst: du kommer att få vård.

Längtar till Rom. Är vi välkomna i år tror du?

Hej Sofia! Rom, min andra hemstad, förstår dig... Visst är vi välkomna, inga problem. Jag är säker på att alla gränser snart öppnas igen inom EU, något annat är inte hållbart och italienarna välkomnar oss redan.

Pratas det något om Sverige och Sveriges ovanliga strategi i Italien? På vilket sätt i så fall? Och har italienarna liksom ”accepterat” sin hårda strategi?

Ja, den har fått stor uppmärksamhet och både ris och ros. I början mest negativ kritik och det har varit mycket faktafel i rapporteringen. Men ju länge lockdown gick och folk inte orkade leva så (det är tufft, jag vet) och man började inse den enorma konsekvenserna för framtiden och ekonomin, så började det komma mer positiva röster kring Sveriges val med. Det är splittrade åsikter, precis som det är om denv äg landet valde.  Nu trycker dock många på för en mer normal tillvaro snabbt. Andra manar till försiktighet.

Vilken är den tydligaste bilden på coronakrisen i Italien tycker du? Hur kändes det att vara där?

Om jag förstår din fråga rätt blir min starkaste minnesbild känslan av vägspärrar och poliskontroller och att bli stoppad och få frågor om vart man är på väg osv. Samt den stora tystnaden, den öde staden. Gatorna, så tomma. Att vara på takterrassen och se folk gå runt runt på sina tak, fast i karantänen. Det kändes bra och självklart att vara där och göra mitt jobb i en historisk tid men svårt att uppleva att grundläggande fri- och rättigheter togs ifrån en.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.