Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Luftrummet stängs – nedskjutning av ballongen förbereds

Under lördagskvällen gav presidenten Joe Biden grönt ljus till att skjuta ner ballongen. Kort därefter kom beskedet om att den träffats av jaktplan, rapporterar AP.
Ballongen fångades på film av Chase Doak i Billings, Montana.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / IBL

Den kinesiska ”spionballongen” sågs sväva över USA redan innan den hade blivit känd för allmänheten.

Under lördagskvällen gav presidenten Joe Biden grönt ljus till att skjuta ner den – kort därefter kom beskedet att den träffats av jaktplan.

Efter det pågår en insats vid kusten – ballongen ska beslagtas och undersökas av amerikanska myndigheter.

– Jag beordrade Pentagon att skjuta ner den på onsdagen, så snart som möjligt, säger Joe Biden. 

En kinesisk luftballong har de senaste dagarna synts över olika känsliga platser i USA. Ballongen beskrivs vara lika stor som tre bussar, men har även uppskattats kunna vara lika stor som Globen.

I USA finns det misstankar om att ballongen använts för spionage. Och i Montana, där ballongen syntes på torsdagen, ligger en av landets största militärbaser – med tre stora kärnvapenfält. 

På lördagseftermiddagen rapporterade ABC News att Pentagon övervägde att skjuta ner ballongen. Senare under kvällen kom besked om att presidenten Joe Biden gett grönt ljus till nedskjutningen.

– Vi kommer att ta hand om den, sa han inför beslutet enligt Sky News.

Bara minuter senare hade ballongen skjutits ner. Amerikanska jaktplan gick till gärning så fort den hade rört sig ut över Atlanten, rapporterar AP.

Efter det pågår en insats vid kusten, där ballongen kraschade. Amerikanska myndigheter ska nu undersöka den.

Biden: Gav ordern i onsdags

Inför ett samlat pressuppbåd berömmer Biden piloterna som genomförde insatsen. Han säger också att han bad Pentagon att skjuta ner ballongen redan på onsdagen.

– Jag beordrade Pentagon att skjuta ner den på onsdagen, så snart som möjligt. De beslutade att – utan att skada någon på marken – var det bästa beslutet att göra det när den hade kommit ut över vatten, med ett avstånd på 12 miles [drygt 19 kilometer reds. anm].

– Jag sa åt dem att skjuta ner den. De svarade mig: Låt oss vänta tills den är på den säkraste platsen att göra det på.

Även USA:s försvarsminister, Lloyd Austin, bekräftar att Biden gav ordern i onsdags – men att Pentagon ville vänta av säkerhetsskäl.

”Efter noggrann analys beslutade amerikanska militärbefälhavare att en nedskjutning ovan land utgjorde en onödig risk för människor i ett stort område på grund av ballongens storlek, höjd och dess övervakningslast”, uppger han i ett uttalande.

I enlighet med presidentens anvisningar tog försvarsdepartementet fram alternativ för att ta ner ballongen på ett säkert sätt över våra territorialvatten, samtidigt som man övervakade dess väg och aktiviteter av underrättelseinsamling”, fortsätter uttalandet.

https://twitter.com/MichaelWX18/status/1621957219465187328https://twitter.com/BNODesk/status/1621961431246684162

Vittnet Chase fångade den på film

Under dagen sågs ballongen över delstaten North Carolina. Inför nedskjutningen stängdes därför luftrummet över North- och South Carolina – ett beslut som togs av luftfartsverket FAA.

Redan innan ballongen blev känd för allmänheten på torsdagen lyckades Chase Doak i Billings, Montana, fånga den på film. I ett videoklipp zoomar han in på den vita ballongen och säger:

– Just nu är det flygförbud vid vår flygplats och den här grejen är uppe i luften. Och jag har ingen aning om vad det är.

Kinas utrikesdepartement har hävdat att ballongen skickades upp i forskningssyfte. Att den hamnade i Montana, närmare 10 000 kilometer från Kina, menar de enbart beror på kraftiga vindar som fått den att ”avvika långt från planerad kurs”.


SE MER: Kinas spionhistoria i USA.

Flera misstänkta spionplaner stoppade i USA • ”"Vi måste ta det allvarligt".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.