Charlie, 79, drogades
– kröp runt på golvet

Sjuk av läkemedel. 79-årige Charlie Lindberg trivs numera bra sedan han flyttat till äldreboendet Solrosen. Sambon Birgitta Karlsson, 77, och yorkshireterriern Gordon hälsar på.
Foto: Anna-Karin Nilsson

KARLSHAMN. Demenssjuke Charlie Lindberg, 79, lades in på psykiatrisk avdelning när det inte fanns någon mottagning för äldre på sjukhuset.

Där fick han massor av tunga mediciner.

- Förut kunde Charlie gå och prata, men efter fyra veckor på psyket var han neddrogad, hade blöja och kröp runt på golvet, säger sambon Birgitta Karlsson, 77, som anmält vården till socialstyrelsen.

Birgitta Karlsson och yorkshireterriern Gordon tar hissen upp till tredje våningen på äldreboendet Solrosen i den benvita trälängan i centrala Karlshamn. Från livskamraten Charlie Lindbergs rum strömmar födelsedags-cd:n med Evert Taubes visor ut i korridoren.

- Hej älskling! Är det bra med dig i dag? säger Birgitta och lutar sin panna mot Charlies.

- Ja, nickar Charlie nerifrån rullstolen när han höjer sin nästipp mot Birgittas.

Lades in

Han strålar med hela ansiktet och skrockar nöjt när hunden Gordon hoppar upp i knäet för att få vara med och pussas.

Nuförtiden kan Charlie Lindberg krama Birgitta.

- Här på Solrosen har han fått träna upp rörligheten i armarna igen. Han mår mycket bättre och är mindre orolig än tidigare, säger Birgitta Karlsson.

Annat var det i november 2011, då Birgitta Karlsson efter tre år av dygnet-runt-passning av sin demenssjuke sambo inte längre orkade med vaknätterna när Charlie naken rymde ut på gatorna. Charlie Lindberg fick komma till ett korttidsboende, men inte heller där kom man till rätta med hans nattstök. Då det inte fanns plats på någon mottagning för äldre lades Charlie Lindberg in på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Karlshamn.

"Var neddrogad"

Birgitta Karlsson bläddrar i sina pärmar och letar fram listan över de nio läkemedel Charlie Lindberg fick där.

- Det var inte klokt att Charlie skulle vara inlåst på psyk. En annan patient som jobbat inom äldrevården försökte hjälpa Charlie, men Charlie blev förvirrad och aggressiv av alla mediciner. Han var neddrogad, hallucinerade, fick börja med blöja, övergick till flytande föda för att han inte fick ha sin tandprotes och kröp på golvet.

Låg under ett blytäcke

Till slut vände sig Birgitta Karlsson till Blekinge Läns Tidning, som uppmärksammade Charlies situation. Snart ordnade kommunen en plats på ett demensboende. Där begärde Birgitta Karlsson ett möte med läkaren för att Charlies mediciner skulle gås igenom och man kom gemensamt överens om att minska antalet läkemedel från nio till tre-fyra.

- Det gjorde skillnad. Men det var hög personalomsättning och många som inte hade så mycket erfarenhet av arbete med äldre och Charlie var fortsatt orolig. Då upptäckte jag att de lade Charlie under ett blytäcke för att lugna honom, men det gjorde att hans leder förtvinade, säger Birgitta.

Hon anmälde sjukhuset i Karlshamn till socialstyrelsen och fick rätt. I mars i år kom beslutet, där sjukhuset fick kritik för felaktig vård och för mycket mediciner.

Aktiviteter varje dag

I april fick Charlie plats på äldreboendet Solrosen, ett stenkast från parets gemensamma lägenhet på Drottninggatan.

Här anordnas varje dag olika aktiviteter som korsord, ordspråkslekar och musikstunder. Charlie får lyssna på taltidningen om morgnarna, kan umgås med de åtta andra boende och tas om hand av erfarna sköterskor.

- På Solrosen får Charlie så mycket stimulans att han blir trött och somnar av sig själv, utan sömntabletter, om kvällarna. Han får också själv bestämma när han ska lägga sig, säger Birgitta.

Hon och hunden Gordon kommer på besök varje eftermiddag. Då brukar Birgitta och Charlie bläddra i fotoalbumen med bilder från de tio friska år som de fick tillsammans, då de reste, golfade och dansade.

- Det var faktiskt på dansbanan i Mörrum vi först lärde känna varandra, 1997 när vi båda hade mist våra äkta hälfter i sjukdom. Charlie var bergsingenjör och hade en sådan utstrålning när han kom fram och bjöd upp mig. Och han har alltid varit så hjälpsam.

"Han har det jättebra"

I dag är det mest Birgitta som hjälper Charlie. Hur hans liv skulle ha sett ut om hon inte larmat vill hon inte tänka på.

- Charlie har fortfarande biverkningar av alla mediciner han fick på sjukhuset och på det första boendet. Men numera gråter han inte längre när jag ska gå. Han har det jättebra här på Solrosen och får komma ut på promenader och delta i kräftskivor.

Svartlistade läkemedel

■■ Här är socialstyrelsen lista över läkemedel som är direkt olämpliga för äldre eftersom de innebär hög risk för besvärliga biverkningar, som minnesproblem och förvirring. Dessa läkemedel ska undvikas om det inte finns särskilda skäl.

■■ Smärtstillande (Tramadol)

■ Gemadol

■ Nobligan

■ Tiparol

■ Tradolan

■ Tramadol

■■ Smärtstillande/kramper i mag-tarmkanalen

■ Buscopan

■ Egazil

■ Ketogan

■ Morfin-Skopolamin

■ Oxikodon-hyoscin

■ Spasmofen

■ Hjärtreglerande

■ Robinul

■ Durbis

■ Durbis Retard.

■■ Psykiska besvär (ångest, depressioner, beteendestörningar, med mera)

■ Akineton

■ Anafranil och Anafranil Retard

■ Atarax

■ Clozapine

■ Klomipramin

■ Leponex

■ Levomepromazine

■ Ludiomil

■ Maprotilin

■ Nozinan

■ Pargitan

■ Pargitan mite

■ Saroten

■ Sensaval

■ Truxal

■■ Lugnande, sömnmedel (bensodiazepiner/propiomaz)

■ Diazepam

■ Stesolid

■ Apodorm

■ Mogadon

■ Nitrazepam

■ Flunitrazepam

■ Propavan

■■ Illamående och yrsel, allergier, även lugnande

■ Amosyt

■ Calma

■ Desentol

■ Scopoderm

■ Theralen Lergigan.

■ Finns även som Lergigan comp, Lergigan forte, Lergigan mite.

■■ Inkontinens

■ Detrusitol och Detrusitol SR

■ Ditropan

■ Emselex

■ Kentera

■ Oxybutynin

■ Tolterodin

■ Toviaz

■ Vesicare

Källa: Socialstyrelsen

■■ OBS! Sluta inte på egen hand. Vill du ändra eller avbryta din läkemedelsbehandling så diskutera det med din läkare, i första hand den läkare som skrev ut medicinen.


■■ Sjukhuset vårdade med piller, piller och piller...

■■ När Charlie Lindberg hamnade på den psykiatriska mottagningen på sjukhuset i Karlshamn åt han de tre översta medicinerna på listan. Efter fyra veckor på avdelningen var antalet läkemedel uppe i nio. Charlie fick då tre sömnmedel, ett läkemedel mot depressionen och två tunga antipsykospreparat. Här är listan på Charlies alla läkemedel:

■ Trombyl, 75 mg (blodförtunnande).

■ Salures. 2.5 mg (vätskedrivande, blodtryckssänkande).

■ Enalapril, 5 mg (ACE-hämmande, blodtryckssänkande).

■ Haldol, 1 m (antipsykosmedicin).

■ Risperidon, 1 mg (antipsykosmedicin).

■ Citalopran, 10 mg (antidepressiv medicin).

■ Imovane, 7,5 mg (sömnmedel).

■ Propavan, 25 mg (sömnmedel).

■ Heminevrin, 300 mg (sömnmedel).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.