Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CH Hermansson har avlidit – blev 98 år

Vänsterpartiets förre partiledare CH Hermansson har dött.
Foto: Susanne Walström / DN
CH Hermansson blev 98 år.
Foto: Magnus Jönsson
CH Hermansson tillsammans med sin dotter Ann Hermansson.
Foto: Suvad Mrkonjic
"CH – vi saknar dig", skriver Jonas Sjöstedt, nuvarande partiledare för Vänsterpartiet.
Foto: Christian Örnberg

Vänsterpartiets förre partiledare CH Hermansson har dött.

Han gick bort under natten mellan måndag och tisdag, meddelar partiet.

– Han la grunden för den moderna vänstern, säger partiordförande Jonas Sjöstedt (V).

Under onsdagsmorgonen meddelade Vänsterpartiet att CH Hermansson har avlidit, 98 år gammal, vilket Ekot var först att rapportera. Han gick bort under natten mellan måndag och tisdag, skriver partiet i ett minnesord på sin sajt.

Hermansson ledde partiet mellan 1964 och 1975.


https://twitter.com/jsjostedt/status/758164716183314436

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att Hermansson nu lämnar ett tomrum efter sig i den svenska vänstern.

– Partiet ändrade helt riktning under hans ordförandeskap. Man kan säga att det blev ett själständigare och modernare vänsterparti. Han la grunden för den moderna vänstern. Det bestod av att han kritiserade Sovjetunionen och övergreppen mot Tjeckoslovakien 68 men också att han var mer självständig mot socialdemokratin och mer öppen mot nya rörelser som kvinnorörelsen och miljörörelsen, säger Jonas Sjöstedt och fortsätter:

– Jag är förtjust i CH:s ledarstil. Han var lågmäld och resonerande men samtidigt väldigt tydlig med vad han stod för.

Sjöstedt: Saknar politikern - och personen

De två vänsterledarna var inte bara politiska kolleger, utan även vänner som träffades ofta. Sista mötet skedde under försommaren efter partiets senaste kongress.

– Jag träffade honom ofta, var uppe och fikade hemma hos honom i hans lägenhet på Gärdet, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Oftast bestod det av att jag och Ulla Andersson tog med oss ett par bullar upp till CH och så satte han på kaffepannan. Sedan satt vi och pratade. Ofta om dagspolitik, klimatfrågor, hur det gick för flyktingarna som flyr undan terrorn i Mellanöstern. Men också om historien, hur han moderniserade partiet och alla strider han fick ta för att göra det.

CH Hermansson tillsammans med Gudrun Schyman.
Foto: Magnus Jönsson

https://twitter.com/gudschy/status/758173350611091457

Hyllade - och fördömde - Sovjet

CH Hermansson gick med i Sveriges kommunistiska parti (SKP), Vänsterpartiets dåvarande namn, redan 1941 och blev vald till partiordförande 1964. Under hans ledning växte avståndet mellan partiet och ledningen i Sovjetunionen och tre år efter att han tillträtt bytte man namn till Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK).

När stridsvagnarna rullade in i Tjeckien under Pragvåren var Hermansson en högljudd kritiker mot Sovjetunionen. Tidigare under sin politiska gärning hyllade Hermansson däremot de kommunistiska ledarna i Sovjet. Under en minneshögtid i samband med Stalins död 1953 uttryckte han följande ord:

"Stalin har varit läraren och ledaren inte blott för Sovjetunionens folk, utan för arbetarklassen i alla världens länder. I vårt partis fortsatta arbete måste vi bättre än hittills utnyttja och i handling omsätta Stalins lära. Lenin och Stalin är och förblir också den svenska arbetarklassens främste lärare."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.