En man lägger blommor i vattnet i Phuket till minne av de som omkom i tsunamin för fem år sedan. Foto: David Longstreath/AP
En man lägger blommor i vattnet i Phuket till minne av de som omkom i tsunamin för fem år sedan. Foto: David Longstreath/AP

Ceremonier runt om Asien till minne av tsunamin

Publicerad
Uppdaterad
Många av världens länder, i synnerhet de runt Indiska oceanen, mindes på lördagen den förödande tsunamin på annandag jul fem år tidigare.
I det lilla fiskeläget Ban Nam Khem på Thailands västkust, som förlorade nära hälften av sina 5 000 invånare, samlades tusentals rödklädda buddhistmunkar till bön.
Det var bara en av hundratals liknande ceremonier i Asien till minne av offren för de förödande vågorna som dödade 226 000 människor i 13 länder, varav 543 svenskar.
- Alla själar från alla nationer, var ni än befinner er nu, ta emot munkarnas böner till er, sade Buddhistmunkar i Phang Nga, Thailand, i bön till minne av offren. Foto: Chaiwat Subprasom/ReutersKularb Pliamyai som förlorade tio anhöriga i Ban Nam Khem.
I Banda Aceh i Indonesien deltog ett hundratal människor i en minnesstund vid en fiskebåt som landade på taket på ett tvåvåningshus, flera kilometer från kusten.

Ny stad på ruinerna

Indonesien drabbades värst av tsunamin, med över 166 000 döda. Efter flera års intensiv återuppbyggnad i Banda Aceh står nu en ny stad på ruinerna av den gamla. På lördagen hade många invånare svårt att hålla tårarna borta när de mindes dagen då en vägg av vatten, skapad av ett extremt kraftigt jordskalv under havsbotten utanför Sumatra, ödelade deras hem och deras liv.
Överlevande i Sri Lanka vid ett minnesmonument. Foto: Eranga Jayawardena/AP- Jag kommer aldrig att glömma det. Efter jordskalvet sprang vi ut ur huset, och några minuter senare började folk skrika när de såg vattenmassorna, sade 40-årige Ambasiah.
Även i Europa och Sverige uppmärksammas femårsdagen av tsunamin. I Ersta kyrka i Stockholm hålls en minnesgudstjänst med anledning av flodvågskatastrofen på kvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag