Centrum mot rasism rasar mot bostadsannons

Publicerad
Uppdaterad
I Kristianstadsbladet söker en privatperson bostad "i ett område fritt från mångkultur och kriminalitet".
Centrum mot rasism är kritisk mot publiceringen.
- Den här annonsen har gått rätt in, vi har inte fört några diskussioner, säger Lasse Bernfalk, tidningens chefredaktör och ansvarig utgivare till Expressen.se.
Bostadsannonsen var publicerad i gårdagens tidning. Centrum mot rasism är förvånad över att Kristianstadsbladet tagit in den. - Jag blev jätteledsen. Det är så tråkigt när sådana här småaktiga, elaka budskap får komma fram, säger informatören Jolin Boldt. Hon har aldrig tidigare hört talas om någon som manifesterat sina politiska uppfattningar i en bostadsannons. - Antingen handlar det om en person som vill provocera med ett rasistiskt budskap och det ska man inte publicera. Den andra möjligheten är ett det är en knäppskalle, säger hon.

Beklagar

Lasse Bernfalk beklagar publiceringen. Han förklarar händelsen med att det är semestertider. Bostadsannonserna skrivs in på tidningens hemsida och går till annonsavdelningen. - Många är borta. Kontrollfunktionen har inte funkat. Nu han pratat med personalen om vikten att föra en diskussion innan annonser med kontroversiella politiska budskap trycks. Han anser inte att en privatperson ska få ange om man vill bo i ett område där få personer har invandarbakgrund eller där kriminaliteten är låg. - Man får bo var man vill, men ska inte ha den typ av budskap i en annons. Dessutom, om personen vill slippa mångkultur får den hitta en liten by väldigt långt borta. Mångkultur är en naturlig del av samhället.

Inga reaktioner

Kristianstadsbladet har inte fått kritik av läsare för annonsen. - Vi brukar ganska omgående få in läsarreaktioner. Men än så länge har ingen hört av sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag