Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

CEPN: Paolo Macchiarini fuskade

Paolo Macchiarini.
Foto: SVEN LINDWALL
I oktober kom beskedet att åklagaren lägger ned samtliga förundersökningar mot Paolo Macchiarini.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Samtliga förundersökningar mot Paolo Macchiarini lades ner tidigare i oktober.

Men han kan fortfarande förklaras skyldig till vetenskaplig oredighet.

Centrala etikprövningsnämnden slår nu fast att det förekommit fusk i skandalkirurgens forskning om syntetiska luftstrupar.

– Nu är det upp till KI:s rektor att ta ett beslut - i fall det är forskningsfusk eller inte, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

Det förelåg fusk i den forskning som låg till grund för de syntetiska luftstrupar som opererades in på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset.

Det konstaterar Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) efter att ha granskat en artikel i den medicinska tidskriften The Lancet från november 2011. 

I artikeln beskriver Paolo Macchiarini och hans kolleger den första av de tre operationer vid Karolinska universitetssjukhuset där patienterna fick syntetiska luftstrupar. 

Macchiarini tonade ner komplikationer

Artikeln ses som den mest centrala i den forskning Paolo Macchiarini utförde under sin tid i Sverige. Granskningen visar bland annat att man tonar ner de komplikationer som uppstått hos patienten, enligt Dagens medicin.

– Det nämnden anser är fel är att man inte haft tillstånd för forskningen, då den inte har prövats etiskt. I studien har man även överdrivit hur bra patienten mådde och hur bra det gick, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

Trots CEPN:s utlåtande så är det Karolinska institutets rektor Ole Petter Otterson som slutligen avgör om Paolo Macchiarini och hans kolleger kommer att fällas för oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk, eller inte.

Något åtal är däremot inte aktuellt, eftersom preskriptionstiden för brotten är två år, skriver Aftonbladet.

Åtalades inte för vållande till annans död

Två experter har granskat sex av Paolo Macchiarinis vetenskapliga arbeten. I granskningen, som i somras skickades till CEPN, anser man att alla utom ett bygger på vetenskaplig oredighet, skriver Dagens medicin.

Experterna uppmanar också de berörda tidskrifterna att plocka bort artiklarna.

– Det är fyra medförfattare som velat bli strukna från artiklarna, för att de ser att den inte är korrekt, säger Anna Bäsén.

Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. 

Men åklagarna menar att det inte går att bevisa vållande till annans död eller vållande till kroppsskada. Förundersökningarna mot den skandalomsusade kirurgen lades därför ner tidigare i oktober.

– Jag fortsätter att operera runtom i världen. Det är två studier som strax ska inledas i Storbritannien och USA om transplantation av luftstrupe, sade kirurgen i en intervju med TV4 efter beskedet att förundersökningen lades ner. Han har hela tiden förnekat brott.

Nu har även en ny diskussion uppdagats om tillförlitligheten i åklagarens medicinska underlag - som lutar sig på Socialstyrelsens rättsliga råd.

– Underlaget har gjorts av två personer som är jäviga. En har opererat med Macchiarini, och de har skrivit artiklar tillsammans med honom. Vilket gör att det nu ifrågasätts från många håll, förklarar Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.