Paolo Macchiarini. Foto: SVEN LINDWALLPaolo Macchiarini. Foto: SVEN LINDWALL
Paolo Macchiarini. Foto: SVEN LINDWALL
I oktober kom beskedet att åklagaren lägger ned samtliga förundersökningar mot Paolo Macchiarini. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNI oktober kom beskedet att åklagaren lägger ned samtliga förundersökningar mot Paolo Macchiarini. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
I oktober kom beskedet att åklagaren lägger ned samtliga förundersökningar mot Paolo Macchiarini.  Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

CEPN: Paolo Macchiarini fuskade

Publicerad

Samtliga förundersökningar mot Paolo Macchiarini lades ner tidigare i oktober.

Men han kan fortfarande förklaras skyldig till vetenskaplig oredighet.

Centrala etikprövningsnämnden slår nu fast att det förekommit fusk i skandalkirurgens forskning om syntetiska luftstrupar.

– Nu är det upp till KI:s rektor att ta ett beslut - i fall det är forskningsfusk eller inte, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

Det förelåg fusk i den forskning som låg till grund för de syntetiska luftstrupar som opererades in på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset.

Det konstaterar Centrala etikprövningsnämnden (CEPN) efter att ha granskat en artikel i den medicinska tidskriften The Lancet från november 2011. 

I artikeln beskriver Paolo Macchiarini och hans kolleger den första av de tre operationer vid Karolinska universitetssjukhuset där patienterna fick syntetiska luftstrupar. 

Macchiarini tonade ner komplikationer

Artikeln ses som den mest centrala i den forskning Paolo Macchiarini utförde under sin tid i Sverige. Granskningen visar bland annat att man tonar ner de komplikationer som uppstått hos patienten, enligt Dagens medicin.

– Det nämnden anser är fel är att man inte haft tillstånd för forskningen, då den inte har prövats etiskt. I studien har man även överdrivit hur bra patienten mådde och hur bra det gick, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

Trots CEPN:s utlåtande så är det Karolinska institutets rektor Ole Petter Otterson som slutligen avgör om Paolo Macchiarini och hans kolleger kommer att fällas för oredlighet i forskning, det vill säga forskningsfusk, eller inte.

Något åtal är däremot inte aktuellt, eftersom preskriptionstiden för brotten är två år, skriver Aftonbladet.

Åtalades inte för vållande till annans död

Två experter har granskat sex av Paolo Macchiarinis vetenskapliga arbeten. I granskningen, som i somras skickades till CEPN, anser man att alla utom ett bygger på vetenskaplig oredighet, skriver Dagens medicin.

Experterna uppmanar också de berörda tidskrifterna att plocka bort artiklarna.

– Det är fyra medförfattare som velat bli strukna från artiklarna, för att de ser att den inte är korrekt, säger Anna Bäsén.

Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. 

Men åklagarna menar att det inte går att bevisa vållande till annans död eller vållande till kroppsskada. Förundersökningarna mot den skandalomsusade kirurgen lades därför ner tidigare i oktober.

– Jag fortsätter att operera runtom i världen. Det är två studier som strax ska inledas i Storbritannien och USA om transplantation av luftstrupe, sade kirurgen i en intervju med TV4 efter beskedet att förundersökningen lades ner. Han har hela tiden förnekat brott.

Nu har även en ny diskussion uppdagats om tillförlitligheten i åklagarens medicinska underlag - som lutar sig på Socialstyrelsens rättsliga råd.

– Underlaget har gjorts av två personer som är jäviga. En har opererat med Macchiarini, och de har skrivit artiklar tillsammans med honom. Vilket gör att det nu ifrågasätts från många håll, förklarar Expressens medicinreporter Anna Bäsén.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag