Centertopp åkte på bjudresa med tobaksjätte

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Réka Tolnai, partiordförande i Centerpartiets ungdomsförbund (CUF).
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

CUF:s ordförande Réka Tolnai åkte på en bjudresa till tobaksjätten Philip Morris forskningscenter i Schweiz, rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningen försöker företaget uppvakta borgerliga ungdomsförbund för att påverka svensk lagstiftning.

– Jag försöker prioritera branscher eller företag som på ett eller annat sätt är verksamma inom frågorna som vi driver, säger Réka Tolnai till Aftonbladet.

Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund, vill se en mer liberal svensk tobakslagstiftning.

Hon förespråkar bland annat att det ska vara tillåtet att röka på uteserveringar. 

Nu rapporterar Aftonbladet att Réka Tolnai tackade ja till att resa till tobaksjätten Philip Morris forsknings- och utvecklingscenter i Schweiz i juli. En resa som företaget betalade för.

Enligt tidningen tillbringade Réka Tolnai två dagar hos företaget och vistades på lyxhotellet Hotel Beaulac i staden Neuchatel.

Philip Morris, som är kända för sin lobbyverksamhet, har under de senaste åren börjat uppvakta ungdomsförbunden. Ett led i lobbyverksamheten var att erbjuda de borgerliga ungdomsförbunden en gratis resa till Schweiz och sina lokaler, skriver Aftonbladet. 

Fria moderata studentföreningen tackade också ja till resan, men övriga ungdomsförbund tackade nej.

”Gör ofta verksamhetsbesök”

I ett mejl till Aftonbladet motiverar Réka Tolnai sitt beslut med att det är viktigt att lyssna på ”både för- och motargument” för att kunna bild sin egen uppfattning.

”I min roll som förbundsordförande gör jag ofta verksamhetsbesök. Jag försöker prioritera branscher eller företag som på ett eller annat sätt är verksamma inom frågorna som vi driver, skriver hon till tidningen. 

Enligt Réka Tolnai ger dessa besök en ”unik inblick som är svår att ta till sig på annat sätt” 

CUF-ordföranden: ”Avkriminalisera drogerna

Réka Tolnai menar att cannabis och andra droger ska legaliseras eftersom en kriminalisering gör mer skada än nytta

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.