Centerstudenterna som kastar kläderna

Publicerad

Centerstudenterna i Umeå kastar kläderna för att vinna kårvalet.

Men riksdagsledamot Frederick Federley tror inte att en liknande kampanj skulle locka väljare på riksplanet.

– Jag tror att man är glad över att få se sina riksdagspolitiker och ministrar med kläderna på, säger han.

Kårvalet i Umeå äger rum mellan den 29 mars och 26 april.

I år satsar Centerstudenter på halvnaket för att fånga väljarnas intresse, uppger VK.se.

Ordföranden Alice Krön menar att det finns två skäl till att medlemmarna klär av sig.

Dels vill man dra uppmärksamhet till kårvalet, som alldeles för få studenter engagerar sig i.

Dels vill man bekämpa jantelagen.

– Det vi vill säga med kampanjen är att människor borde få säga och vara som de vill, utan att riskera att bli dömda och hånade för att det inte stämmer överens om vad vissa tycker är socialt accepterat eller inte, säger hon.

På vilket sätt bekämpar man jantelagen genom nakenhet?

– Vi vill visa att det är okej att sticka ut och att man ska vara stolt över den man är och över sin kropp. Men det är inte ett "din kropp är okej"-budskap vi vill ha, utan ett "du är okej".

Uppfriskande kampanj

Centerpartiets riksdagsledamot Fredrick Federley tycker att kampanjen är uppfriskande.

– Allt som man provar i politiken för att väcka intresse som går utanför de närmast sörjande är bra, så länge det inte kränker mänskliga rättigheter eller strider mot svensk lag.

Det går ju inte så bra för Centerpartiet opinionsmässigt. Är det här e tt grepp som skulle fungera på riksplanet?

– Nej, jag tror att man är glad över att få se sina riksdagspolitiker och ministrar med kläderna på.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag