Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerprofilen byter från migration – till psykisk ohälsa

Johanna Jönsson har i en tidigare intervju berättat om missuppfattningarna om att hon är ”vänster” och ”känslostyrd”.
Johanna Jönsson, Centerpartiet, byter inriktning.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Från migrationspolitisk talesperson för Centern – till ansvarig för partiets politik gällande psykisk ohälsa.

På Facebook meddelade Johanna Jönsson på onsdagskvällen att hon byter inriktning.

”Den första tiden kommer jag främst ägna åt inläsning. Jag kommer även göra vad jag kan för att stötta fantastiska Jonny Cato, som nu tar över stafettpinnen som migrationspolitisk talesperson”, skriver 36-åringen från Sollerön i Dalarna på Facebook.

Johanna Jönsson har beskrivits som lika mycket aktivist som politiker, och hon berättar att hon tvekade i det längsta med att ge sig in i partipolitiken. Hon lockades inte av ”fårmentaliteten”, ville inte förhålla sig till ett strikt partiprogram.

Strax före jul, när Sverige väntade på vilket besked Centerpartiet skulle ge om den kanske avgörande statsministeromröstningen, skrev Johanna Jönsson ett inlägg på Facebook där hon sade att hon hellre ville hitta en lösning med Löfven än Kristersson:

”Jag har otroligt svårt att se mig själv släppa fram ett allt mer konservativt M till makten i ett läge där de dessutom pressas på att gå allt längre högerut både av sina väljare, egna politiker och andra partier”, skrev hon.

– I det läget tyckte jag att det var väldigt viktigt att säga någonting. Att bara sitta helt tyst i ett läge där så många undrar vad som pågår kändes inte rätt. Jag stod inte riktigt ut med mig själv, förklarade Johanna Jönsson i en intervju i Expressen 27 januari i år.

Johanna Jönsson får ”nytt jobb”

Och på onsdagskvällen valde Johanna Jönsson att än en gång inte sitta tyst – utan hon byter politisk inriktning inom partiet.

https://www.facebook.com/johanna.jonsson.794/posts/10156271926646326

Hon väljer att meddela detta via Facebook, och skriver bland annat:

”Efter en tid av svåra överväganden har jag valt att avsäga mig rollen som migrationspolitisk talesperson för Centerpartiet. Det känns vemodigt, men ändå rätt.

Jag kommer i stället ansvara för partiets politik gällande psykisk ohälsa. Det är ett område jag varit intresserad av under en längre tid och jag är väldigt glad att jag nu fullt ut kan fokusera på det. Den första tiden kommer jag främst ägna åt inläsning.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.