Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Centerpartiets nya bottensiffror

Annie Lööf. Foto: Sven Lindwall

Centerpartiet har rekordlåga siffror.

Enligt DN/Ipsos-januarimätning stöds partiet bara av 3,1 procent av väljarna.

Det är partiets lägsta siffra sedan mätningarna startade för 35 år sedan, skriver Dagens Nyheter.

Så gjordes opinionsundersökningen

Fråga: "Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på?"

Undersökningsperiod: 9-28 januari 2014.

Metod: Telefonintervjuer.

Antal tillfrågade: 2 259. 1920 uppgav partisympati, resterande uppgav att de inte skulle rösta, är osäkra, skulle rösta blankt eller ville inte svara.

Beställare: Dagens Nyheter.

Mätinstitut: Ipsos.

Klarar Centerpartiet riksdagsspärren?

I dag inleds Centerpartiets kommundagar i Malmö, det enda tillfälet 2014 som hela partiet träffas före valet, då Centerpartiet inte har någon stämma i år.

Och är bistra dagar för Annie Lööf. Förutom att Moderaterna gör sig mer synliga i landsbygdsfrågorna (se föregående uppslag) kommer Dagens Nyheters nya opinionsundersökning som en ny huvudvärk.

Enligt DN/Ipsos januarimätting får Centerpartiet bara 3,1 procent av väljarstödet. Det är den sämsta siffran sedan man började med mätningarna 1979. Förändringen är statistiskt säkerställd.

- Både Centerpartiet och Kristdemokratrena har en väldigt svag ställning i de politiska frågor som väger tungt för de flesta väljare. Centern har inte heller någon partiledare som på egen hand drar väljare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, enligt DN.

Centerpartiet tappar dessutom stöd på landsbygden, enligt Ipsoschefen.

- Det är definitivt en signal om att partiet har problem när nivåerna går ner även på glesbygden där man traditionellt haft en stark ställning, säger Ahlin till tidningen.

Har haft dåliga siffror länge

Centerpartiet har dragits med låga siffror under ett bra tag och det blir därför svårt att säga om det redan svåra läget har förvärrats ytterligare. Enligt David Ahlin är det för tidigt att säga om det är en trend, man måste vänta och se vad som händer i utvecklingen.

- Opinionen för Centerpartiet har länge haft en nedåtgående trend och det är något jag tar på mycket stort allvar, sa Annie Lööf till Expressen i november.

Inte heller Kristdemokraterna klarar riksdagsspärren i den nya mätningen och hamnar på 3,4 procent.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!