Det nya året har startat tufft för Centerpartiet. I flera opinionsmätningar går partiet ner till lägre nivåer än någonsin tidigare, nu senast i Demoskops mätning där partiet får 3,4 procent av väljarstödet. Partiledaren Annie Lööfs mantra har varit att göra partiet tydligare för väljarna, i svallvågorna av idéprogramsdebatten är det enda tydliga att hon är längre från målet än när hon först började.
"Vi kraftsamlar"
- Det finns troligtvis kvar en osäkerhet efter all den debatt som varit, vad Centerpartiet står för. Efter kommundagarna känner jag att vi kraftsamlar för att hitta en tydlig position, och det kanske kan få oss att vända det här, säger partisekreterare Michael Arthursson.
Demoskops mätning visar att den rödgröna oppositionen får 46,2 procent mot alliansens 43,6 och behåller alltså försprånget från förra mätningen även om inga förändringar i februarimätningen är statistiskt säkerställda.
- Opinionsförändringar är ju inte bara intressanta utifrån vad som hänt den senaste månaden, utan kan också peka på en rörelse som har pågått i flera månader. Till exempel har FP gått ganska bra de senaste månaderna, C har gått sämre och KD har återhämtat sig lite. De tar av den här gruppen som är lättrörliga, borgerliga kärnväljare som letar efter det alternativ man tycker är bäst just nu, säger Demoskops opinionsanalyschef Per Nilsson.
Beroende av stödröster
Magnus Hagevi, statsvetare på Linnéuniversitetet i Växjö, säger att de små allianspartierna är helt beroende av stödröster från Moderaterna för att klara sig kvar i riksdagen efter valet 2014. Och då gäller det att gå försiktigt fram.
- Problemet med KD och C är att de egentligen inte har någon profilfråga i väljarnas ögon. Man kan tänka sig att de profilerar sig annorlunda från Moderaterna för att vinna några röster. Men risken är att de i stället gör de moderata sympatisörer sura. Och det är just sympatisörernas taktikröster de behöver om de inte får några egna röster i valet, säger han.
- Tittar man på de områden som KD och C har ansvar för i regeringen så har de använt sina ministerposter som profilfråga. KD har profilerat sig i sociala frågor och C som ett näringslivsvänligt parti. Ingen har riktigt lyckats. Jag tror att det är på de områdena de kommer att fortsätta arbeta.
Inom alla de mindre allianspartierna bubblar kritiken att man riskerar att bli enfrågepartier, beroende på i vilka departement man har ministrar. Thomas af Bjur, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Sörmland för Folkpartiet, går längre än så.
- Det bästa vore att gå fram som helt eget parti i valrörelsen, utan alliansen, säger han.
Många jagar skolfrågan
Folkpartiets paradgren och hjärtefråga, skolan, är nu hett villebråd för väljarhungriga partier på båda sidor blockgränsen. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har den senaste tiden släppt nya skolförslag. Miljöpartiets Gustav Fridolin har varit på offensiven mot Jan Björklunds skolpolitik och Centerpartiets Annie Lööf utser skolan till en av partiets tre kärnfrågor i valrörelsen.
- Det är bra att många är intresserade av skolfrågan. Men det finns en frustration i partiet över att man måste se att man inte vänder skolans utveckling över en natt. Vi har gjort en hel del reformer på skolområdet som tar tid att få genomslag för. Jag hoppas att de andra borgerliga partierna också ger oss utrymme att ha åsikter när det gäller frågorna som de har inom sina departement, säger Thomas af Bjur.