Centerpartiet tiger efter stora bakslaget

Centerpartiet står fast vid att lagförslaget om de 9 000 ensamkommande var "illa utformat"
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sedan lagen underkänts av Migrationsdomstolen i Malmö har statsminister Stefan Löfven inte velat kommentera beskedet – och hänvisat till att det är en "pågående process".
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet står fast vid att lagförslaget om de 9 000 ensamkommande var ”illa utformat och illa framtaget”.

Detta sedan lagen underkänts av Migrationsdomstolen i Malmö, sex dagar efter att den trätt i kraft.

”Nu var det detta förslag som låg på bordet”, skriver Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson i ett sms.

"De medmänskliga konsekvenserna av att stoppa förslaget är alldeles för stora".

Så sa Annie Lööf (C) när hon i våras meddelade att hennes parti skulle rösta för den nya lagen om ensamkommande – tillsammans med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Under fredagen kom den första domen där den nya lagen tillämpats, bara sex dagar efter att den trätt i kraft. Beskedet: lagen går inte att tillämpa. Det menar i alla fall Migrationsdomstolen i Malmö, som säger att beredningen av lagen inte varit tillräckligt utförlig. 

Om domen överklagas till Migrationsöverdomstolen blir avgörandet där prejudicerande. Om överdomstolen vidhåller Migrationsdomstolens linje blir resultatet sannolikt att majoriteten av de 9 000 ensamkommande som berörs av förslaget utvisas i alla fall.


LÄS MER: De 9 000 afghanerna – vilka är de egentligen? 


Moderaternas Tobias Billström gick till attack mot regeringen efter domen i migrationsdomstolen – som han menade
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Tyst från C

Efter domen i migrationsdomstolen gick Moderaternas Tobias Billström till attack mot regeringen, som han kallade "nonchalant och ointresserad".

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) slog genast tillbaka och kallade Billströms utspel för ”cyniskt och oansvarigt”.

Från Centerpartiet har det varit tystare.

Både Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson avböjer att intervjuas. Jönsson svarar Expressen i ett sms:

"Detta är en pågående rättsprocess och jag kan inte kommentera ett enskilt fall. Men det är ingen hemlighet att vi tyckte att regeringens lagförslag var illa utformat och illa framtaget. Det var inte denna väg vi hade valt om vi hade fått bestämma själva men nu var det detta förslag som låg på bordet. Vi får nu avvakta och följa utvecklingen hos samtliga instanser"

Centerpartiets presstjänst meddelar att varken Jönsson eller Lööf kommer att kommentera domen ytterligare i nuläget.


Det har varit tyst från Centerpartiets håll sedan domen i Migrationsdomstolen.
Foto: LISA MATTISSON EXP

Experten: "Prioriterar sin ideologi"

En av de stora ödesfrågorna inför höstens val är vad Centerpartiets ställning i migrationspolitiken kommer att innebära för en regeringsbildning.

Partiets beslut att rösta igenom lagförslaget om de 9 000 ensamkommande splittrade för första gången öppet alliansen i migrationsfrågan. Beskedet möttes av hård kritik från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Beslutet tyder på att Centern prioriterar sin ideologi och väljararena mer än den parlamentariska arenan och enighet, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

– De har blivit det alliansparti som profilerat sig som det ”öppna partiet” – ett alternativ  för väljare som är lite vilsna i alliansen efter Fredrik Reinfeldts tal om ”öppna våra hjärtan”. Men det är känsligt eftersom den här viktiga frågan splittrar alliansen, säger han. 


LÄS MER: ”Det är en delseger, men det räcker inte” 


SD näst största parti

Det är mer än bara sammanhållningen i alliansen som förändrats sedan valet 2014.

Förra våren noterade Centerpartiet sina bästa opinionssiffror på 30 år. Sedan Annie Lööf tillträdde som partiledare i september 2011 har hon sakta men säkert gjort klättringen mot att bli den mest framgångsrika centerpartiledaren sedan tidigare statsministern Torbjörn Fälldin.


Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet tror att utvecklingen kring lagen kan slå tillbaka på C och regeringen.
Foto: GÖTEBORGS UNIVERSITET / TT NYHETSBYRÅN

Förra våren vände trenden. I de senaste månadernas opinionsmätningar fortsätter Centerpartiet att pendla strax under tio procent – att jämföra med rekordnoteringarna på över 13 procent 2017.

Samtidigt visar flera mätningar att Sverigedemokraterna nu är Sveriges näst största parti – och att Socialdemokraterna kan få konkurrens om förstaplatsen.

"Viktigt att lappa ihop det här"

Jonas Hinnfors tror att den fortsatta utvecklingen kring den nya lagen om ensamkommande kan slå tillbaka på Centerpartiet och regeringen:

– Det är möjligt att det skulle kunna gynna de partier som har varit kritiska mot utformningen av lagen. Migrationsdomstolens beslut riskerar att hålla frågan levande över valet, och det kan vara en missräkning från regeringen och Centerpartiet.

Att Centerpartiet valde att rösta igenom en lag som de samtidigt menade var så dåligt utformad, tror Jonas Hinnfors var ett ideologiskt ställningstagande.

– Så länge man är i en koordinerad allians och sitter i regering kan man hålla tillbaka en profilering. Men efter åren av frustration börjar den ideologiska grunden ge utslag i de frågor man prioriterar – då är det inte så konstigt att partierna hamnar i olika linjer. Men för att bli trovärdiga är det viktigt för dem att lappa ihop det här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.