Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

MP:s ilska mot C efter lagbeskedet: ”Chockad”

Kravet på hur lång anställningen ska vara för att man ska beviljas permanent uppehållstillstånd föreslås sänkas från två till ett år.
Centerpartiets Annie Lööf.
Foto: EVA TEDESJÖ/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Maria Ferm, statssekreterare hos MP.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Centerpartiet kommer att rösta nej till regeringens förslag om lättnader i gymnasielagen.

”Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen är cynisk”, skriver partiledaren Annie Lööf på Aftonbladet debatt.

Beskedet får representanter för Miljöpartiet att gå i taket.

– Det fanns inte i någons fantasi att Centerpartiet skulle svänga. Vi är i chock, säger Annika Hirvonen (MP), migrationspolitisk talesperson.

I början av oktober skickade Socialdemokraterna och Miljöpartiet migrationsutredningen på remiss – med flera tillägg.

Bland annat vill man göra det lättare för de ensamkommande som omfattas av den så kallade gymnasielagen att få stanna. De ska få ett år på sig att skaffa jobb, i stället för sex månader som tidigare gällde. Jobbet ska vara i minst ett år, tidigare krävdes två år.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, har kallat beskedet för en ”total kollaps” och SD-ledaren Jimmie Åkesson har kallat det för ”krig”.

Även KD och L har varit kritiska. Avgörandet har legat hos Centerpartiet, som avvaktat med besked, men nu skriver på Aftonbladet Debatt att de kommer rösta nej till förslaget.

Kallar hanteringen för ”cynisk”

”Den skapar hopp till människor som ändå skulle utvisas, samtidigt som den fortsätter avstegen från en verkligt medmänsklig politik där vi skyddar de mest utsatta. Centerpartiet ser därför ingen annan möjlighet än att rösta nej till dessa lagförändringar.”, skriver partiledaren Annie Lööf och partiets migrationspolitiska talesperson Jonny Cato på Aftonbladet Debatt på måndagen.

De fortsätter med att kalla Miljöpartiets och Socialdemokraternas hantering av gymnasielagen för ”cynisk.”

Från MP kommer skarpa reaktioner på debattartikeln.

– Den ändring vi har lagt fram är precis det som Centerpartiet krävde i våras. Pandemin gör det helt omöjligt att uppfylla kraven i gymnasielagen. Det som nu återstår för de här ungdomarna är utvisning, att leva i skuggsamhället eller att ta sina liv, säger Annika Hirvonen, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

I april sa Centerpartiet till Sveriges Radio att pandemin gjort det svårare för ensamkommande att hitta jobb och att kraven därför borde lättas i enlighet med det förslag som regeringen har lagt.

Men nu har partiet ändrat sig.

– Vi påtalade i april att arbetsmarknadssituationen gjorde det svårare. Det är ju olyckligt att regeringen inte presenterat detta tidigare. Nu omfattas inte de som tog studenten i våras. Det blir orättvist om de som klarar studierna snabbast inte får samma förutsättningar som de som tar studenten 2022 eller 2023, säger Jonny Cato, migrationspolitisk talesperson.

Men lättnaden att man bara behöver ha jobb i ett år gäller väl även dem som tog studenten i somras?

– Det är svårt att se att den ändringen skulle hjälpa den gruppen i särskilt stor omfattning, säger Jonny Cato.

De som tog studenten i somras ska prövas nu i december, då halvårsgränsen för att skaffa ett jobb slår till. För dem har regeringen tänkt lätta på kraven från två till ett års arbete genom en förordning. Moderaterna försöker stoppa den i riksdagen den här veckan. Att Centerpartiet nu ger beskedet att man lägger ner sina röster kommer bli avgörande.

MP: ”C offrar utsatta ungdomar för att närma sig M”

Miljöpartiet uppfattar Centerpartiets omsvängning som ett försök att närma sig Moderaterna.

– Centerpartiets prio är inte en medmänsklig flyktingpolitik utan att lappa ihop det med Moderaterna igen. Då är de beredda att offra några av de mest utsatta ungdomarna för att uppnå det, säger Annika Hirvonen.

Jonny Cato poängterar att Centerpartiet redan när man släppte igenom gymnasielagen krävde slut på ”lappande och lagande” och sa att man inte tänkte vara med och ändra lagen längre fram.

– Centerpartiet står för en migrationspolitik som är en kombination av humanism och ordning och reda. Ibland håller vi med Moderaterna och ibland Miljöpartiet, säger Jonny Cato.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson välkomnar Centerpartiets besked.

– Svensk migrationspolitik har för länge präglats av lappa och laga, nu slipper vi ytterligare ett hål. Det innebär att vi får bättre rättssäkerhet, säger Maria Malmer Stenergard.

Lättnaderna i gymnasielagen var en av förutsättningarna för att MP skulle gå med på att skicka migrationsutredningen på remiss, efter de svåra förhandlingarna i regeringen. En ny asyllagstiftning ska vara på plats senast sommaren 2021, när den tillfälliga lagen som infördes hösten 2015 löper ut.


LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Räcker självförtroende för att rädda Miljöpartiet? 

FÖLJ EXPRESSEN POLITIK: Med  vårt nyhetsbrev får du avslöjanden, analyser och fördjupningar om inrikespolitiken varje torsdag – signa upp dig här  

LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 36: En mycket svensk skandal 

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Se också: 

MP har drivit igenom lättnader i gymnasielagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.