Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerpartiet planerar att sänka regeringen

Annie Lööfs Centerpartiet tänker försöka fälla regeringen.Foto: Christian Örnberg
Moderaterna och Anna Kinberg Batra bjuder in till möte.Foto: Christian Örnberg

Annie Lööf körde över de andra partiledarna i alliansen och berättade inte om det plötsliga budgetutspelet som helt förändrar spelplanen i riksdagen.

Centerledaren anklagas samtidigt för att "agera egoistiskt" och "ologiskt" av de andra allianspartierna.

– Jag förstår ärligt talat inte vad man håller på med, säger en tung L-riksdagsledamot.

Moderaterna kallar nu till möte för att diskutera C-utspelet.

Det var under onsdagen som Dagens Industri avslöjade Centerpartiets nya plan. Centerpartiets ledning har beslutat om en ny strategi som går ut på att försöka fälla enskilda delar av regeringens höstbudget i riksdagen.

– Det här är ett snabbt och effektivt sätt att plocka bort skadliga skatter, sa Per Åsling, C-ordförande i riksdagens skatteutskott, då till tidningen.

Utspelet var en överraskning

För Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna kom utspelet som en överraskning.

Annie Lööf hade inte informerat sina partiledarkollegor – och detta trots att de hade ett internt möte i riksdagen så sent som i tisdags eftermiddag.

Informationen till de andra alliansledarna gavs först när intervjun var gjord och artikeln godkänts för publicering, enligt uppgifter till Expressen.

– Man kan absolut säga att vi togs på sängen, säger en alliansföreträdare.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson bekräftar på torsdagseftermiddagen:

– Jag fick ett meddelande från Centerpartiet strax innan Dagens industri publicerade.

Kritik mot Lööf

Inom Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har det under en tid vuxit fram kritik mot hur Annie Lööf och Centerpartiet agerar i förhållande till hela alliansen.

– Det är uppenbart att alliansen inte är så viktig längre, nu när det går bra för Annie, säger en irriterad M-riksdagsledamot.

Samtidigt konstaterar uppgiftslämnare inom Kristdemokraterna att det nya budgetutspelet från Centerpartiet är ologiskt.

– Inte minst med tanke på Centerpartiets orubbliga inställning till en gemensam alliansbudget. En sådan tycker vi skulle vara mycket bättre, då ställs ju helhet mot helhet, säger en uppgiftslämnare inom Kristdemokraterna.

KD:s Ebba Busch Thor var först ut med att föreslå just en gemensam alliansbudget, redan hösten 2015. Först i januari i år meddelade Moderatledaren Anna Kinberg Batra att hon också ville se en sådan "snarast".

Blankt nej från C

Men beskedet från Centerpartiet var – och är även fortsatt – ett blankt nej.

Motiveringen: De vill inte göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Men det är ju vad som kommer att ske nu också, om Centerpartiet verkligen vill fälla regeringen krävs stöd från ytterligare ett parti, konstaterar en KD-källa.

Det nya C-utspelet ifrågasätts också eftersom det helt går emot syftet med dagens budgetregler.

Samtidigt hoppas Moderaterna och Kristdemokraterna på att detta bara är ett steg på vägen mot en gemensam alliansbudget.

Det är åtminstone ett steg i rätt riktning, menar både moderata och kristdemokratiska riksdagsledamöter som Expressen talat med.

Centerpartiets förslag handlar i första hand om att stoppa nya skattehöjningar. Målet är att ena allianspartierna kring en lista med skattehöjningar som de tillsammans ska fälla i riksdagen.

Dagens Industri skriver att steg två är att stoppa rödgröna reformer, beslut fattade av regeringen tillsammans med Vänsterpartiet.

Kristersson: "Måste träffas och prata"

Det handlar bland annat om, 3:12-regler som C ser som skadliga för småföretag, kilometerskatten, den utökade statliga inkomstskatten och bostadssubventionerna.

Bara de skattehöjningar som C pekar ut nu ligger i storleksordningen 7–8 miljarder kronor och om listan över skrotade reformer blir lika stor kommer bärande delar av höstens budget att grusas sönder.

På torsdagseftermiddagen kom beskedet om att Moderaterna nu bjuder in de andra allianspartiernas ekonomiskpolitiska talespersoner till ett möte i början av nästa vecka i ett försök att få till en enad front.

– Det tycks nu finnas intresse från fler allianspartier att på allvar försöka stoppa regeringens skattehöjningar och då vill jag förstå bättre vad det är Centern vill göra. Moderaternas besked är fortfarande att det är med en gemensam budget som alliansen ska lägga om den ekonomiska politiken, säger Ulf Kristersson, som står bakom inbjudan.

Ulf Kristersson förhoppning är att under nästa veckas möte få en klarare bild av hur Centerpartiets strategi ser ut.

- Det är bra att Centern nu verkar tar regeringens hot om höjda marginalskatter och höjda entreprenörsskatter på allvar. Det var just för att stoppa dessa skattehöjningar som Moderaterna föreslog en alliansbudget. Det ville inte Centern då, jag hoppas att de kommer ändra sig.

Löfven: "Trött på det där politiska spelet"

Statsminister Stefan Löfven menar att alliansen måste bestämma sig för vad man menar.

– I januari stod de och sa att omvärldsläget var för allvarligt för att ställa till med oreda, och nu är man beredd att göra det ändå? Vi har fortfarande en Brexit-situation framför oss, Vi har ett spänt läge i Östersjöområdet, vi har en ny amerikansk administration som innebär en del frågetecken. Där har det inte hänt någon adekvat förändring. Det här tyder på att partierna vobblar inom sig, man byter uppfattning lite nu och då och de har dessutom olika lösningar.

Han fortsätter:

– Jag är trött på det där politiska spelet, om det bara handlar om att hitta sätt att göra det svårt för regeringen.