Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centerpartiet om att stödja S-budgeten: ”Aldrig lovat”

Magdalena Andersson får sex dagar till på sig att bilda regering: ”Uppenbarligen gör man bedömningen att uppgörelse är långt borta”
Martin Ådahl, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

För att Magdalena Andersson (S) ska få igenom sin budget krävs det att Centerpartiet och Vänsterpartiet röstar för. 

Men nu uppger Martin Ådahl (C) att det krävs ”väldigt extraordinära omständigheter” för att partiet ska ge sitt stöd, rapporterar Svenska Dagbladet

– Det är viktigt att vi vet att budgetförhandlingar inte fortsätter med Vänsterpartiet. Det räknar vi med, säger han till tidningen.

Stödet från Centerpartiet och Vänsterpartiet krävs för att Magdalena Andersson och regeringen ska få igenom sin budget i riksdagen. 

Men för att C ska rösta på budgeten kräver de att V hålls utan inflytande. Inget av partierna vill heller ge några nya besked inför omröstningen nästa vecka, skriver SvD. 

– Vi har aldrig lovat att ställa oss bakom budgeten, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Martin Ådahl till tidningen. 

C-kravet: Stoppa V:s inflytande

Enligt Ådahl krävs det ”väldigt extraordinära omständigheter” för att frångå praxis och rösta på regeringens budget i stället för deras egen. Men det är precis vad om Andersson behöver för att regerings budget ska röstas igenom. 

Annars kommer Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas gemensamma budget att samla störst stöd, skriver SvD.

– Vi har sagt det hela tiden, att det ska väldigt mycket till för att frångå det, säger Martin Ådahl till tidningen.

Ett av kraven från C, handlar just om att stoppa V:s inflytande i budgeten.

– Det är viktigt att vi vet att budgetförhandlingar inte fortsätter med Vänsterpartiet. Det räknar vi med.

Men för att ens rösta för Magdalena Andersson som statsminister vill C först veta att hon kan säkra stöd för sin budget först.

Dadgostars krav på S: Höjda pensioner

”Vår inställning är att det här ska bli en överenskommelse i slutändan”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.