Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerpartiet kräver kontroll av mensskydd

Centerpartiet kräver att mensskydd måste kontrolleras innan de släpps på marknaden. På bilden partiledare Annie Lööf.
Foto: Mikael Sjöberg
En kvinna använder i genomsnitt 11 000 tamponger under sin livstid.
Foto: Jupiterimages
"Man tar inte den här frågan på allvar", säger Kristina Yngwe, C, miljöpolitisk talesperson.

Varken tamponger eller bindor granskas av svenska myndigheter innan de släpps på marknaden - trots uppgifter om att de kan innehålla giftiga kemikalier.

Nu kräver Centerpartiet att mensskydd kontrolleras.

– Man tar inte den här frågan på allvar, säger Kristina Yngwe, C, miljöpolitisk talesperson.

I februari i år rapporterade TT att 3000 förpackningar med organiska trosskydd har dragits in i Frankrike och Kanada efter att företaget funnit små mängder av pesticid i produkterna, en kemikalie som finns i bekämpningsmedel mot ogräs. Enligt det franska tidningsmagasinet, "60 millions de consommateurs".

Den franska tidningen rapporterade då även om spår av potentiellt farliga ämnen i bindor och tamponger från andra varumärken.

Kemikalieinspektionen genomför inte kontroller

I dag, på Internationella mensdagen, kräver Centerpartiet att mensskydd måste kontrolleras innan de släpps på marknaden.

– Varje kvinna använder i genomsnitt 11 000 tamponger under sin livstid och som det är i dag när det gäller tillsyn av kemikalieinnehåll så räknas mensskydd och plåster som vilka varor som helst, säger Kristina Yngwe, C, miljöpolitisk talesperson.

Plåster och kondomer som kommer i nära kontakt med användaren klassas som medicintekniska produkter och står därmed under Läkemedelsverkets tillsyn. Men mensskydd klassas som en vara och står därmed under Kemikalieinspektionen - som i dag inte genomför några kontroller.

– Vi är en liten tillsynsavdelning och det finns mängder av varor på marknaden så vi har ingen möjlighet att ha tillsyn över alla varor. Man får göra ett urval, säger Björn Malmström, pressansvarig på myndigheten. Enligt Kemikalieinspektionen är det företagens ansvar att se till att produkterna är säkra.

Centerpartiet: "Man tar inte frågan på allvar"

Efter att Kemikalieinspektionen tagit del av forskningsresultat och kontaktats av allmänheten har man nu beslutat att genomföra ett tillsynsprojekt av mensskydd som tamponger, bindor och menskoppar, under nästa år.

– Man har lyft fram en studie från Argentina där man hittat ett bekämpningsmedel som heter glyfosat i tamponger. Vi har inte sett att studien är publicerad men forskarna har berättat lite om sina resultat, säger Björn Malmström, pressansvarig på myndigheten som betonar att man hittills inte sett några indikationer "på stora bekymmer".

– Men att du har en tampong inne i kroppen, där det finns slemhinnor, gör att det finns skäl att titta på detta, säger han.

Varför har man inte gjort det tidigare?

– Vi har inte haft den typen av indikationer tidigare att det skulle vara ett stort problem.

Men en granskning räcker inte, anser Centerpartiet.

– Man tar inte den här frågan på allvar. Ligger plåster under Läkemedelverkets tillsyn med helt andra regler borde även tamponger och bindor göra det. Man måste få en säkrare tillsyn så att produkterna verkligen är säkra för kvinnor. Det är jättekonstigt att det ska vara mindre kontroller på produkter som man verkligen kommer i kontakt med en gång i månaden, säger Kristina Yngwe.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.