Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerpartiet chartrar eget flygplan till partiets event – kritiseras hårt av MP

Lorentz Tovatt är MP:s klimatpolitiske talesperson.Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet har chartrat ett eget flygplan i samband med kommundagarna i Umeå, skriver Aftonbladet. 

Något som får Miljöpartiet att se rött. 

– Det sänder signaler att man inte behöver bry sig alls om sitt beteende, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson, till Aftonbladet.  

Mellan fredagen och lördagen har Centerpartiet sina så kallade kommundagar i Umeå, dit centerpartister från hela landet kommer. Strax efter klockan 10 på fredagen höll Annie Lööf ett tal, där hon bland annat nämnde att den överenskommelse som Centerpartiet nu ingått i kommer att leda till en effektivare klimatpolitik. 

Aftonbladet skriver nu att de inför detta chartrat ett eget flygplan. 

Något som Miljöpartiet, som tillsammans med Centerpartiet ingår i det avtal som slöts för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, nu går ut och kritiserar hårt: 

– Det sänder signaler att man inte behöver bry sig alls om sitt beteende, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson, till Aftonbladet. 

Annie Lööf (C) höll på fredagen tal i Umeå, på partiets kommundagar. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / TT/IBL MEDIABILD / TT

”Vi klimatkompens”

Enligt Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, handlar det om att är politikernas pressade scheman och de facto att ”Sverige är ett långt land” som gör att de valt att chartra ett flygplan i stället för ett tåg. 

– Vi klimatkompenserar dubbelt för den här resan. Men var vi än lägger en konferens i Sverige så skulle någon behöva ta sig dit med flyg. Av demokratiska skäl är det rimligt att vi lägger konferensen på olika ställen i landet.

Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

2005 blev Centerpartiet ett av Europas rikaste partier då man sålde tidningskoncernen Centerpress för 1,8 miljarder kronor. Inför valet 2018 uppgav Centerpartiet för SVT att man hade en valbudget på 70 miljoner kronor, vilket innebar att bara Socialdemokraterna satsade mer.