Centerpartiet backar om fri hyressättning

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: NILS PETTER NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

I måndags föll Stefan Löfven efter att V, KD, SD och M meddelat att de saknar förtroende för regeringen.

Nu backar Centerpartiet i frågan om fri hyressättning i nyproduktion – förslaget som gjorde att statsministern fälldes – och går därmed med på Vänsterpartiets krav.

Men för att få igenom en budget behövs stöd från antingen V eller L – och Liberalerna står fast vid sitt tidigare besked.

Regeringskrisen i Sverige

Direkt efter misstroendeomröstningen i måndags ville Centerpartiet se en fortsättning på januariavtalet. Men enligt Annie Lööf var det inte aktuellt att stryka punkt 44 om fri hyressättning i nyproduktion – det förslag som föranledde att Vänsterpartiet valde att fälla statsminister Stefan Löfven.

– Jag ser ingen anledning varför Centerpartiet ska svika sin politik, sa C-ledaren till Expressen då.

Nu backar Centerpartiet, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera. Annie Lööf meddelar att de släpper hyresfrågan, för att i stället försöka förhandla ett helt nytt avtal med januaripartierna. 

I utbyte vill hon införa skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare samt att skatten sänks på det omdebatterade investeringssparkontot, ISK, i höstbudgeten. 

– I måndags stoppade M, KD, SD och V förslaget om fri hyressättning i riksdagen. Därmed saknas politisk majoritet. Av den anledningen väljer vi att lägga frågan åt sidan, för att i stället se hur vi kan hitta konstruktiva lösningar framåt. Vi väljer att fokusera på andra viktiga liberala reformer i ett förnyat januariavtal, säger C-ledaren.

Borde ni ha tagit det här beslutet tidigare?

– Redan i söndags valde vi att sträcka ut en hand och gå Vänsterpartiet till mötes, trots det valde de ändå att avsätta regeringen. 

Liberalerna nobbar inviten

Utan Liberalerna får S, MP och C däremot inte längre igenom sin budget, och Annie Lööf säger att hon hoppas att de kommer tillbaka till samarbetet. Enligt henne är det fortfarande uteslutet att budgetförhandla med Vänsterpartiet. 

Men Liberalerna svarade direkt att de står fast vid sitt tidigare besked: de tänker inte släppa fram en ny S-ledd regering.

– Liberalerna verkar för en liberal, borgerlig regering. Om Centerpartiet ansluter sig finns det av allt att döma en majoritet för en sådan regering. Centerpartiet måste ta ställning till om de vill ansluta till borgerligheten eller vänstersidan, säger Liberalernas ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson.

Annie Lööf tycker att Liberalerna ska ta en funderare över helgen.

– Om Liberalerna säger nej till det här så finns inget stöd för en annan regering eller statsminister. Risken är då att Liberalerna tar oss mot ett extraval. 

Nooshi Dadgostar: ”Positivt”

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar anser att Annie Lööfs besked är ”positivt”, men ger inget svar på om Vänsterpartiet kan stötta ett nytt avtal.

– Det politiska läget är fortfarande svårt. Men jag är stolt över att ha varit delaktig i att Sveriges hyresgäster fått sin röst hörd, säger hon i ett uttalande.

Nooshi Dadgostar har tidigare sagt att Stefan Löfven kommer behöva förhandla med Vänsterpartiet för att ha en chans att återfå makten. Under tisdagen öppnade hon för att förhandla om ett ”juniavtal”, som Miljöpartiet har föreslagit.

– Det vi sa i går gäller fortfarande. Jag har inga nya kommentarer att ge, men det är bra att de släpper marknadshyrorna, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Även Stefan Löfven välkomnar beskedet från Annie Lööf.

– Det är konstruktivt och en väg framåt. Det är viktigt att fler partier nu agerar för landets bästa. Det är vi alltid beredda att göra, säger han i en kommentar.

Statsministern har fram till nästa vecka att antingen avgå – och lämna uppdraget att bilda regering till talmannen – eller utlysa extraval. 


Regeringskrisen – detta har hänt

Januari 2019. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ingår januariöverenskommelsen, som leder till att Stefan Löfven kan väljas till statsminister. Ett av de krav som Centerpartiet får igenom är fri hyressättning i nybyggnation. Men regeringen är beroende av Vänsterpartiets mandat – och V lovar att rösta för att avsätta regeringen om den lägger fram förslag om marknadshyror.


4 juni 2021. Utred­ningen om fri hyres­sättning vid nyproduktion av bostadslägenheter överlämnar sitt betänkande till regeringen. 


15 juni. Vänsterpartiet ger regeringen ett ultimatum: Avstå från att förändra hyreslagstiftningen eller inled genast förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår. Om regeringen inte ger positivt besked inom 48 timmar saknar V förtroende för regeringen.


17 juni. Regeringen har inte tillmötesgått kravet från V, som nu meddelar att man kommer att söka stöd för att fälla Stefan Löfven. Samma dag lämnar Sverigedemokraterna en misstroendeförklaring mot statsministern. Moderaterna och Kristdemokraterna uppger att de kommer att rösta för att avsätta honom.


20 juni. Regeringen och samarbetspartierna lägger fram en kompromisslösning, där bostadsmarknadens parter under sommaren skulle förhandla fram en lösning. Förslaget nobbas av V.


21 juni. Stefan Löfven faller i riksdagens misstroendeomröstning. Han har två möjligheter: att utlysa extraval eller att be talmannen utse en ny statsministerkandidat. Betänketiden löper ut på tisdag efter midsommar. Löfven ger inget besked om vilket alternativ han tänker välja. 


23 juni. Centerpartiet backar från kravet på fri hyressättning i nyproduktion.

Jenny Madestam om vägen framåt

C meddelar att de backar från kravet på fri hyressättning
Statsvetaren om Liberalernas hållning efter Lööfs besked
Partiet vill nu ha nya förhandlingar om Januariavtalet
”Mandat-matematik” – så kan Löfven och Kristersson bilda regering.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.