”Centerpartiet är objektivt tramsiga”

Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld gör Politikrummet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det blev en budget till slut! Med ett pensionstillägg som både finns och inte finns, lite beroende på hur man ser det.

Hör mer om detta i senaste avsnittet av Expressens podd Politikrummet.

Idag släpps sista ordinarie avsnitt av Politikrummet, därefter väntar några veckor uppehåll innan podden är tillbaka igen i augusti. 

Och det är ett avsnitt som kommer efter ett intensivt halvår i svensk politik, med pandemi, krig i Europa, en svensk Natoansökan och, om man så vill, några regeringskriser i veckan.

- Det har varit ovanligt händelserikt halvår även med moderna mått mätt, säger Tomas Nordenskiöld i avsnittet där även Viktor Barth-Kron medverkar. 

- Det har ju även varit Magdalena Andersson första halvår som statsminister. Lite stökigt halvår kanske, men måste ändå ses som en succé, säger Tomas.

Regeringen fick genom budgeten

Halvåret kröntes även av att regeringens budget till slut gick genom efter att Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Amineh Kakabaveh slöt upp bakom den. I budgeten fanns ett pensionstillägg - Nooshitillägget - som Vänsterpartiet firade att de fått genom och som Centerpartiet firade att det lyckats stoppa.

- Det verkar ju glasklart, säger Viktor.

- Ja, det känns ju lovande detta inför kommande regeringsbildning, säger Tomas.

- Strikt formellt har Annie Lööf rätt, säger Viktor och fortsätter:

- Å andra sidan har i praktiken Vänsterpartiet rätt medan Centerpartiet är objektivt tramsiga. Det här var ju ur varje vinkel Vänsterpartiets förslag från början. En kompromiss skulle kanske vara att döpa det till Schrödinger-tillägget? Det både finns och inte finns.

Veckans avsnitt, som heter ”En konservativ telefonkatalog”, innehåller utöver turerna kring pensionstillägget bland annat även en diskussion om Ulf Kristerssons spretiga nybygge.

Politikrummet finns överallt där poddar vanligtvis publiceras, det går även bra att lyssna via den inbäddade spelaren här i artikeln.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.