Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Centerns väljare är ett mysterium”

Annie Lööf (C). Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent Expressen.
Torbjörn Nilsson, politikreporter Expressen.

Först en rejäl framgång i EU-valet – sedan räddade Centerpartiet Annika Strandhäll från misstroende.

Politikpoddens panel ser en Annie Lööf som växer i Stefan Löfvens sällskap, men hur länge ska det hålla?
– Det kommer nog bli många bråk kring 73-punktsprogrammet, säger Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson.

– Jag är inte säker på att det här är en vinstlott, säger ledarskribenten Ann-Charlotte Marteus.

I nya avsnittet av Expressens podcast Politikpodden diskuterar Malin Roos med gäster bland annat Centerpartiets förvandling.

Veckans avsnitt av Politikpodden lyssnar du på här: 

https://embed.acast.com/politikpodden/9.vadharannieloofisiktedarhonlurarivassen-

EU-valet var en stor framgång för Centern som fick 10,8 procent och två mandat i Europaparlamentet – och det såg ut som om partiet vann snarare än förlorade på samarbetet med Socialdemokraterna.

I SCB:s stora mätning som presenterades på tisdagen fick C dock mer blygsamma 6,9 procent.

– Centerns väljare för mig är ett mysterium, säger Ann-Charlotte Marteus, ledarskribent på Expressen.

– Jag blev extra förvirrad när jag läste att i EU-valet uppgav de som hade röstat på Centern att deras viktigaste frågor var jämställdhet, skolan och miljö. Men – skolan!? I partiledardebatter kan Annie Lööf inte prata 30 sekunder om skolan. Är det människor som inte lyssnar? Vet de vad Centern står för?

Torbjörn Nilsson jämför Centerns förflyttning bort från alliansen med partiets utveckling på 60- och 70-talet. Fast i motsatt riktning.

– C var som störst valet 1973. Och sen vann de regeringsmakten 1976, men då hade de redan börjat krympa. Men under de här åren på 60-talet när man bytte block, från att ha samarbetat med S gick man till att vara del av treparti-borgerlighet. Det var den epoken som byggde partiets storhet fram till 70-talet.

Marteus: ”Lite i limbo”

– Håller nåt motsvarande på att ske nu? Man lämnar en tidigare stark allians med andra partier precis som man lämnade S då, och är lite i limbo men mer och mer rör sig åt det hållet.

Malin Roos frågar:

För att man får ut mer av sin egen politik, är det så enkelt?

– Samtidigt har hon lite försvunnit, tycker jag, efter den nya regeringen tillsattes, så jag är inte så säker på att det här är en vinstlott, svarar Ann-Charlotte Marteus.

Men vad har hon i sikte, denna Annie Lööf? Vad är taktiken på sikt?

– Enligt gammal kunskap så har man sålt sitt väljarkapital och fått massa politik och väljarkapitalet ska sjunka. Det logiska vore om det här partiet förlorade tre procentenheter under mandatperioden på det här januariavtalet, men några tendenser finns till att det inte kommer ske, säger Torbjörn Nilsson som dock konstaterar att det första stora testet kommer i samband med höstens budgetförhandlingar:

Nilsson: ”Vill skapa utrymme”

– Det kommer nog bli många bråk kring 73-punktsprogrammet.

Men vad lurar Annie Lööf på i vassen? Vad är målet på sikt?

– Jag tror att hon vill bli statsminister, svarar Ann-Charlotte Marteus. Att hon vill ha det här mittfältet för sig, och sen göra en strid med SD och fortsätta den här värderingsdramaturgin.

Torbjörn Nilsson:

– Jag upplever att de vill starta ett tredje eller fjärde eller femte block, de vill skapa ett eget utrymme dit andra så småningom kan ansluta sig.