Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centerns prestigereform kan stoppas i riksdagen

I och med uppgörelsen med S och C är strandskyddet räddat. Det säger Miljöpartiets Märta Stenevi.
Annie Lööf och Centerpartiet har förhandlat hela hösten...
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
...med Per Bolunds och Märta Stenevis Miljöpartiet. I förra veckan nådde de en överenskommelse om strandskyddet.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiets prestigereform om strandskyddet – som har varit avgörande för att släppa fram Magdalena Andersson – riskerar att stoppas i riksdagen. 

Expressens rundringning visar att varken Vänsterpartiet eller högeroppositionen i nuläget har för avsikt att stödja förslaget. 

– Vi är för ett starkt strandskydd och det är mycket i förslaget som är problematiskt, säger en centralt placerad vänsterpartist.

När Centerpartiet släppte fram Stefan Löfven i somras hade Annie Lööf tre krav för att ge sitt stöd till en S-ledd regering: förändringar i arbetsrätten, stärkt äganderätt för skogsägare och uppluckrat strandskydd. 

Socialdemokraterna lovade att genomföra reformerna medan Miljöpartiet tog strid för skogen och strandskyddet, där den sistnämnda frågan har varit mest infekterad. 

Först efter flera månader av tuffa förhandlingar mellan C och MP presenterades en lösning i förra veckan. Förslaget innehöll både lättnader och skärpningar – och båda partierna utropade sig till segrare.

Processen har påskyndats av Socialdemokraternas partiledarbyte, eftersom Centerpartiet har velat se ett färdigt förslag före en ny statsministeromröstning om Magdalena Andersson. 

Men regeringen och Centerpartiet har ännu inte lyckats säkra en majoritet för sin reform. Ytterligare minst ett parti måste ställa sig bakom förslaget för att det ska gå igenom riksdagen, och i nuläget lutar både Vänsterpartiet och högeroppositionen åt ett nej.

”Kommer så klart säga nej”

Vänsterpartiet ställer sig kritiska mot det utkast som har lämnats till Lagrådet.

– Vi är för ett starkt strandskydd och det är mycket i förslaget som är problematiskt, säger en centralt placerad vänsterpartist.

Att reformen i nuläget saknar stöd visar på svårigheterna med att regeringen tvingas göra upp om enskilda sakfrågor med sina tilltänkta samarbetspartier var för sig.

Samma sak gäller de krav som Nooshi Dadgostar ställer om höjda pensioner och förbättrad sjukförsäkring i de pågående förhandlingarna med Magdalena Andersson, även om vissa mindre förändringar kan styras genom regeringens regleringsbrev.

Från vänsterhåll har man tidigare trott att högeroppositionen ska stötta förslaget om strandskyddet, men Moderaterna avvisar bestämt den tanken.

– Vi kommer så klart säga nej och lägga ett eget, bättre förslag. Redan i utredningen var det en miljöpartistisk kompromiss som blev ännu mer urtvättad när lagrådsremissen kom. Om Centerpartiet sedan inte får igenom förslaget har de verkligen gett bort makten till Magdalena Andersson gratis, säger Carl-Oskar Bohlin, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.

Fördel Miljöpartiet

SD, KD och L delar alla bilden av att förslaget som ligger på bordet är till fördel för Miljöpartiets intressen. Och det skulle krävas väsentliga förändringar för att få deras stöd.

– Förslaget är motsägelsefullt och det är inte uppenbart att förslaget kommer att göra det lättare att bo och verka på landsbygden, säger Martin Kinnunen, miljöpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Som förslaget ser ut i nuläget är det ingenting som vi kan ställa oss bakom. Det finns också stora oklarheter i hur man ska lyckas landa det här. Jag befarar att Lagrådet kommer ha synpunkter, säger Jakob Olofsgård, talesperson i landsbygdsfrågor för Liberalerna.

Lagrådets granskning är sannolikt färdig i januari, men även om de är kritiska eller rentav säger nej till förslaget kan regeringen välja att köra över ett sådant utlåtande. Det skedde senast i frågan om Cementas fortsatta kalkbrytning på Gotland.

”S har varit måna om att leverera”

Larry Söder, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, tror att de långa och svåra förhandlingarna mellan C och MP stoppar regeringen från att göra några förändringar i en kommande proposition. Det skulle innebära att KD säger nej.

– Det här är en politisk uppgörelse där varje formulering är frammejslad i minsta detalj. Det gör nog att regeringen struntar i vad Lagrådet tycker.

Såväl Centerpartiet som Miljöpartiet beskrev uppgörelsen som en stor framgång i samband med att förslaget presenterades i förra veckan.

– Socialdemokraterna har varit måna om att leverera på den uppgörelse som vi slöt i somras, både vad gäller friare arbetsmarknad med Las, stärkt äganderätt i skogen och mer rättvist strandskydd. Med det som bas kommer Centerpartiet trycka gult i en statsministeromröstning om Magdalena Andersson, sade Annie Lööf.

– Jag är också jättenöjd och det här har blivit oerhört bra, svarade Märta Stenevi.


LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Kan de motvilliga borgarna ge Sabuni en skrällsuccé?

LÄS MER: Intrigerna i Liberalerna: Så blandar sig ex-partiledarna i striden

LÄS MER: Nyamko Sabuni: ”Jag känner att jag har partiet i ett starkt grepp”

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Dags för slutakten i det rödgröna dramat


LYSSNA PÅ SENASTE ”POLITIKRUMMET” PÅ SPOTIFY HÄR.

LYSSNA PÅ SENASTE ”POLITIKRUMMET” PODPLAY HÄR.

Expressens politikredaktion gör podden Politikrummet. Från vänster: Filippa Rogvall, Viktor Barth-Kron, Helena Gissén och Tomas Nordenskiöld. Nytt avsnitt varje tisdag.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Är Moderaterna som har gett Vänsterpartiet inflytande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.