Nya utspel när Annie Lööf inleder C-stämman

På torsdagen drar Centerpartiets partistämma i gång i Malmö. Partiledare Annie Lööf håller tal klockan 12.15.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT

Annie Lööf öppnade på torsdagen Centermässan i Malmö.

Under inledningstalet avslöjade Annie Lööf att Centerpartiet vill satsa fyra miljarder mer än regeringen på järnvägsnätet.

– Det är ett stort åtagande. Men det är nödvändigt, säger C-ledaren.

På torsdagen startar Centerpartiets partistämma på Clarion Hotel Live i Malmö.

Omkring 1 300 representanter finns på plats. Stämman som håller på i fyra dagar öppnade klockan 12 och efter att ha välkomnats av lokala centerpartister och en dansuppvisning inledde partiledaren Annie Lööf med sitt tal.

C vill storsatsa på järnvägen

Där presenterades bland annat Centerpartiet sin nyhet att man vill satsa fyra miljarder mer än regeringen på att rusta järnvägen i Sverige.

– Allt för länge har järnvägen prioriterats för lågt det har lett till att vi har en stor skuld av eftersatt underhåll. Den skulden får vi nu beta av i form av trasig räls och tåg som inte går, säger Annie Lööf.

Att återställa järnvägsnätet måste ha hög prioritet, menar C-ledaren.

– Vi lägger fyra miljarder mer än regeringen till drift underhåll och regionala järnvägar. Det är en av våra allra viktigaste satsningar, för tågen de ska gå i tid, säger Annie Lööf som vidare underkänner den plan som finns för höghastighetstågen med långsammare tåg och utbyggnad som sträcker 70 år framåt i tiden.

På en presskonferens efter inledningstalet förklarade Annie Lööf att satsningen på järnvägen, eller Järnvägslyftet som Centern kallar den, är uppdelad i två bitar.

2,5 miljarder ska gå till drift och upprustning av hela järnvägsnätet.

1,5 miljarder ska vara öronmärkt för regionala satsningar.

Pengarna, som satsas över tre år, ska användas till att rusta upp räls, broar och växelsystem, uppger Annie Lööf.

Talade om klyftorna i samhället

I sitt tal på stämman gick C-ledaren inledningsvis in på klyftorna i Sverige och tog upp Malmö som ett belysande exempel.

– Malmö är en dynamisk och pulserande stad där möjligheterna är enorma. Men också en stad där klyvningarna i Sverige blir uppenbara, säger Annie Lööf som ger stadsdelen Rosengård som ett exempel där misslyckad integration visat sitt ansikte.

Annie Lööf tog även upp bristerna i sjukvården och berättade om barnmorskan som som jobbade hela natten utan att hinna gå på toa, varför mensblod gått igenom arbetsbyxorna. Något som blev känt genom en bild i sociala medier.

Lööf uppmanar sedan sina partivänner att stå upp mot extremismen.

– Vi ska fortsätta markera stenhårt mot dessa krafter: islamistiska fundamentalister, vänsterextremister och främlingsfientlighet.

Framträdde i Expressen TV tidigare på torsdagen

Redan under torsdagsmorgonen medverkade Annie Lööf i Expressen TV och gav bland annat sin syn på den spricka i Alliansen som uppstått i samband med turerna kring försvarsminister Peter Hultqvists (S) framtid. 

– Alliansen är så mycket mer än Hultqvists vara eller inte vara, säger Annie Lööf.

Och fortsätter:

– Den frågan är överspelad. Nu när vi får en ny moderatledare måste vi i stället sätta oss ner och diskutera regeringsfrågan.

Tror du att alliansen kommer att ändras med en ny partiledare i M?

– Både ja och nej. Alliansen består ju av fyra partier som samarbetat i många många år och bytt partiledare ett antal gånger. När Ulf Kristersson kommer in, vilket allt tyder på, så blir det ju en ny personkemi och vi måste lära känna varandra som partiledare, och det ser jag fram emot.

Ulf Kristersson – trolig ny partiledare i Moderaterna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Lööf: "Viktigt att alliansen växer"

Annie Lööf berättar även att hon och Ulf Kristersson kommer att sätta sig ner och prata redan nästa vecka om hur de ska lägga upp valrörelsen.

– Jag vill ju byta ut Stefan Löfven och bilda en slagkraftig och handlingskraftig regering, säger hon.

"Om det går bra för Moderaterna så gynnar det också Centern"

Centerpartiet har den senaste plockat en hel del röster från Moderaterna men Annie Lööf är inte orolig över risken att förlora dem nu med en ny moderatledare.

– Om det går bra för Moderaterna så gynnar det också Centern. Jag är en alliansvän. Det är viktigt att mitt parti växer men det är även viktigt att alliansen växer.

Utöver motionerna ska det under stämman beslutas om fyra stora reformprogram: "Låt inte Sverige klyvas", "En ansvarsfull internationell agenda", "Trygghet i hela landet" och "Miljöansvar och grön tillväxt". 

Under de kommande fyra dagarna ska flera stora frågor diskuteras, bland annat miljö- och sjukvårdsfrågor.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT

Systembolagets monopol  – en het fråga

Systembolagets monopol kan även komma att bli en het fråga under stämman. Ett flertal motioner som föreslår att monopolet bör avskaffats har lämnats in och ska avhandlas under den fyra dagar långa stämman i Malmö. Senast för två år sedan röstade partiet i frågan och då var det väldigt jämnt. 

Frågorna som berör Systembolagets avskaffande behandlas på lördag eftermiddag. 

– Det finns en enorm frustation bland centerpartister ute på landsbygden om hur Systembolaget skött sitt uppdrag, säger Annie Lööf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.