Annie Lööfs besked: Dörren är stängd, S

Annie Lööf säger bestämt nej till att samarbeta med Sverigedemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / EXPRESSEN
I nuläget säger Centerpartiet även nej till att samarbeta med Stefan Löfven.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hon säger inte bara bestämt nej till att dansa med Jimmie Åkesson.

I nuläget säger Centerpartiet även nej till att samarbeta med Stefan Löfven.

– Jag har stängt dörren till att Centerpartiet skulle bryta sig loss från alliansen och bilda en regering med Socialdemokraterna, säger Annie Lööf i Aftonbladet Morgon

Ett år kvar till riksdagsvalet. 

Samtidigt som det råder stor turbulens i Moderaterna som inom kort ska välja en ny partiledare efter den avgående Anna Kinberg Batra, ångar Centerpartiet på framåt. I Expressen/Demoskops mätning i augusti visade partiet fortsatta plussiffror: 12,9 procent (+1,0). 

Säger nej till Löfven

Men Annie Lööf fortsätter att säga nej till ett kommande regeringssammanträde med Socialdemokraterna – den dörren är helt stängd: 

– Däremot är det viktigt att säga att en alliansregering kommer förmodligen i framtiden att behöva ett ökat stöd för att få igenom sin politik, säger Annie Lööf i Aftonbladet Morgon. Då säger jag nej till att ta det stödet från Sverigedemokraterna. Då måste alliansen föra samtal med Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att se till att bilda breda majoriteter. Däremot utestänger jag inte en regeringssamverkan. Men det är inom ramen för alliansen.

Nyanlända som saknar arbete viktig fråga för Annie Lööf

Centerpartiets nyckelfråga inför valet kommer vara att fortsätta att hindra klyvningen av Sverige – det vill säga mellan de nyanlända som saknar arbete och de som har vuxit upp i Sverige och har arbete. 

Det handlar också om den skillnad som finns mellan förort och innerstad. Här har partiet, enligt Annie Lööf, ett stort förändringspaket på gång. Detta för att fler ska få arbete, för att fler ska lära sig att skriva och prata det svenska språket.

Statsminister Stefan Löfven

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.