Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Centerns insikt: Gynnas inte längre av SD-motståndet

Centerns nya partiledare Muharrem Demirok har signalerat en attitydförändring mot Sverigedemokraterna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

SD:s närvaro i rummet ska inte längre vara en central fråga för Centerpartiet.

– Muharrem Demiroks uttalanden bygger på en genuin vilja att byta spår och komma bort från det som varit, med det väldigt ensidiga fokuset på Sverigedemokraterna, säger Tomas Nordenskiöld i Expressens podcast ”Politikrummet”. 

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/60-all-makt-at-murak&theme=spaceblack

Centerpartiet har valt en ny partiledare efter mer än elva år med Annie Lööf. En stor del av hennes arv blir det kompromisslösa motståndet mot Sverigedemokraterna. 

Bara timmar efter att den nya partiledaren Muharrem Demirok valts på extrastämman i Helsingborg hördes delvis andra tongångar. I en intervju med Tomas Nordenskiöld meddelade Demirok att Socialdemokraterna inte kan räkna med C:s stöd vid en regeringskris och att han hoppas att den nuvarande högerregeringen håller ihop. 

– Det är tydligt att vi pratade väldigt mycket om Sverigedemokraterna i valrörelsen och vi kanske tappade fokus på vad vi själva ville. Nu har vi ett helt annat läge. SD är en del av regeringsunderlaget och är med och påverkar och förhandlar i princip allting som kommer från regeringen, säger Muharrem Demirok i intervjun.

Jimmie Åkesson var en ständig motpol till Annie Lööf.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Inom partiet har man dragit slutsatsen att konflikten kring SD:s medverkan i olika sammanhang inte längre gynnar Centerpartiet. 

– När fokus hamnar på SD är det bara två partier som gynnas. Det ena är SD själva, och det andra är Socialdemokraterna. Det är S som får den allmänna anti-SD-rösten. Andra partier behöver motivera sin existens med politik, säger Viktor Barth Kron i ”Politikrummet”.

Att C skulle byta block bedöms som osannolikt men Demirok signalerar en potentiellt viktig förändring – samtidigt som hans parti har ett stort behov att prata om sakpolitik i stället för om sverigedemokrater.

– Det finns faktiskt mellanlägen mellan att å ena sidan dricka grogg på Tidö slott och skriva om svensk migrationspolitik ihop med Linus Bylund – och å andra sidan att få varenda politisk diskussion i Sverige att handla om huruvida SD borde sitta i karantän eller inte, säger Viktor Barth-Kron.

https://embed.pod.space/player?episode=politikrummet/60-all-makt-at-murak&theme=spaceblack

Missnöjda C-herrar uttalade nya partiledarens namn fel – flera gånger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.