Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerns bästa siffra någonsin i Novus

Annie Lööfs Centerparti går framåt och når sitt bästa resultat någonsin i en Novusundersökning.
Foto: Pelle T Nilsson /STELLA PICTURES
Moderaterna backar – men alliansen ökar sitt försprång något.
Foto: Christian Örnberg

I dag presenterades den nya Novus-undersökningen.

Centerpartiet ligger på 7,6 procentenheter – vilket är det högsta resultat som de någonsin fått i en Novus-undersökning.

I dag presenterades en ny Novus-undersökning som visar på hur väljare skulle rösta om det var val i dag. Resultatet presenterades på TV4 Nyhetsmorgon under morgonen. Alliansen får tillsammans 41,2 procent, vilket är en ökning med 0,7 procentenheter. Regeringen och Vänsterpartiet får 38,5 enheter och ökar därmed sitt resultat med 0,5 procentenheter. Sverigedemokraterna ligger på 17,2 procent och backar därmed med 1 procentenhet sedan den senaste mätningen.

Centerpartiet är det parti som sticker ut mest i septembers resultat. De har ökat med 0,9 procentenheter sedan den senaste mätningen och ligger nu på 7,6 procent. Det är det högsta resultat som de någonsin fått i en Novus-undersökning sedan den började genomföras för tio år sedan.

Skillnaden mellan blocken ökar

Bland allianspartierna är det bara Moderaterna som har tappat. Sedan den senaste mätningen har de backat med 0,7 procentenheter och ligger nu på 25,3 procent. Kristdemokraterna har ökat med 0,4 procentenheter, men ligger fortfarande under fyraprocentsgränsen vilket de gjort i de senaste 13 mätningarna. Liberalerna har ökat med 0,1 procent.

Socialdemokraterna fortsätter att vara största parti, även om de backat något och ligger nu på 26,4 procent. Miljöpartiet har ökat med 0,1 procentenheter men ligger bara 0,4 procentenheter från spärren. Vänsterpartiet ligger på 7,7 procent och har ökat med 0,2 procentenheter.

Skillnaden mellan de två huvudblocken ligger nu på 2,7 procentenheter. Det är en ökning med 0,2 från föregående mätning, då skillnaden låg på 2,5.

SD backar – men fortsätter ligga högt

Sverigedemokraterna är det parti som backat mest i denna månads undersökning. De har tappat en procent och ligger nu på 17,2 procent. Det är ändå högt i jämförelse med deras resultat i det senaste valet.

Resultaten baseras på telefonintervjuer med 4011 personer. Undersökningen har skett mellan 1 och 28 augusti och de intervjuade får svara på frågan om vilket parti de skulle rösta på om det var val till riksdagen i dag.

Här är resultaten i månadens Novus-undersökning

M: 25,3 (-0,7)

L: 5,1 (+0,1)

C: 7,6 (+0,9)

KD: 3,2 (+0,4)

S: 26,4 (+0,2)

V: 7,7 (+0,2)

MP: 4,4 (+0,1)

SD: 17,2 (-1,0)

FI: 2,1 (-0,3)

Annat 1,0 (+0,1)

Källa: TV4/Novus

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.