Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centern vill se ny vårdform för att möta psykisk ohälsa

Centerpartiet vill se en ny vårdform för att möta psykisk ohälsa, presenterade de på en pressträff på onsdagen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är framför allt kvinnor och unga som drabbas. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle” säger Annie Lööf om den psykiska ohälsan.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är mycket oroväckande att allt fler i Sverige drabbas av psykisk ohälsa. 

Det menar Centerpartiet – som bland annat vill se en ny vårdform så att i huvudsak personer med lättare psykiatriska tillstånd snabbare ska kunna få vård. 

– Det är framför allt kvinnor och unga som drabbas. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle som Sverige, säger Annie Lööf.  

På onsdagen presenterade Centerpartiet nya förslag för att få bukt med den växande psykiska ohälsan i samhället. Partiet vill bland annat se en ny öppen vårdform som i huvudsak möjliggör för personer med lättare psykiatriska tillstånd att snabbare få vård. 

Att införa den nya vårdformen skulle kosta ungefär 1,2 miljarder kronor, uppskattar partiet. 

– Man får hjälp utan remiss, det vill säga enkelt och snabbt. I praktiken innebär det att en person som har lättare psykisk ohälsa inte nödvändigtvis träffar en specialist utan exempelvis kan få ett enklare stöd från en samtalsterapeut, säger partiledaren Annie Lööf.  


LÄS MER: Intern press på Annie Lööf om ensamkommande 


Vill se nygammalt ersättningssystem

Centern menar att det är mycket oroväckande att ohälsotalen bland särskilt kvinnor och unga ökar. 

– Det är ofta lättare psykiska tillstånd, de stressrelaterade, som står för den största ökningen. Här är kvinnor överrepresenterade, säger Annie Lööf.

– Blir man sjukskriven på grund av psykisk ohälsa kan det ta väldigt lång tid att komma tillbaka. Därför är det viktigt med snabba insatser, fortsätter hon.  

Partiet har redan föreslagit att den prestationsbaserade ersättningen till landstingen ska återinföras, i syfte att korta vårdköerna. Enligt partiet är det här ett mycket viktigt förslag. 

Det var i samband med att den prestationsbaserade ersättningen togs bort som köerna till den psykiatriska vården började öka, enligt Annie Lööf och gruppledaren Anders W Jonsson.


LÄS MER: Annie Lööf: ”Så ska flygets framtid se ut” 


Man ska kunna se väntetider

En annan insats som enligt Centerpartiet behövs är en slags nationell portal där man kan se hur långa väntetiderna är. Somliga kanske skulle söka sig länge bort om man i så fall kunde få vård – exempelvis från Barn- och ungdomspsykiatrin – snabbare.   

– Du måste kunna se hur långa väntetiderna är. Det ska finnas en nationell portal där man kan klicka och se "BUP i Falun, väntetid 20 dagar och BUP i Gävle, väntetid 45 dagar", säger Anders W Jonsson.   

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.