Centerpartiet vill se en ny vårdform för att möta psykisk ohälsa, presenterade de på en pressträff på onsdagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNCenterpartiet vill se en ny vårdform för att möta psykisk ohälsa, presenterade de på en pressträff på onsdagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiet vill se en ny vårdform för att möta psykisk ohälsa, presenterade de på en pressträff på onsdagen. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är framför allt kvinnor och unga som drabbas. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle” säger Annie Lööf om den psykiska ohälsan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN”Det är framför allt kvinnor och unga som drabbas. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle” säger Annie Lööf om den psykiska ohälsan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är framför allt kvinnor och unga som drabbas. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle” säger Annie Lööf om den psykiska ohälsan. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centern vill se ny vårdform för att möta psykisk ohälsa

Publicerad

Det är mycket oroväckande att allt fler i Sverige drabbas av psykisk ohälsa. 

Det menar Centerpartiet – som bland annat vill se en ny vårdform så att i huvudsak personer med lättare psykiatriska tillstånd snabbare ska kunna få vård. 

– Det är framför allt kvinnor och unga som drabbas. Det är ovärdigt ett välfärdssamhälle som Sverige, säger Annie Lööf.  

På onsdagen presenterade Centerpartiet nya förslag för att få bukt med den växande psykiska ohälsan i samhället. Partiet vill bland annat se en ny öppen vårdform som i huvudsak möjliggör för personer med lättare psykiatriska tillstånd att snabbare få vård. 

Att införa den nya vårdformen skulle kosta ungefär 1,2 miljarder kronor, uppskattar partiet. 

– Man får hjälp utan remiss, det vill säga enkelt och snabbt. I praktiken innebär det att en person som har lättare psykisk ohälsa inte nödvändigtvis träffar en specialist utan exempelvis kan få ett enklare stöd från en samtalsterapeut, säger partiledaren Annie Lööf.  

 

LÄS MER: Intern press på Annie Lööf om ensamkommande 

 

Vill se nygammalt ersättningssystem

Centern menar att det är mycket oroväckande att ohälsotalen bland särskilt kvinnor och unga ökar. 

– Det är ofta lättare psykiska tillstånd, de stressrelaterade, som står för den största ökningen. Här är kvinnor överrepresenterade, säger Annie Lööf.

– Blir man sjukskriven på grund av psykisk ohälsa kan det ta väldigt lång tid att komma tillbaka. Därför är det viktigt med snabba insatser, fortsätter hon.  

Partiet har redan föreslagit att den prestationsbaserade ersättningen till landstingen ska återinföras, i syfte att korta vårdköerna. Enligt partiet är det här ett mycket viktigt förslag. 

Det var i samband med att den prestationsbaserade ersättningen togs bort som köerna till den psykiatriska vården började öka, enligt Annie Lööf och gruppledaren Anders W Jonsson.

 

LÄS MER: Annie Lööf: ”Så ska flygets framtid se ut” 

 

Man ska kunna se väntetider

En annan insats som enligt Centerpartiet behövs är en slags nationell portal där man kan se hur långa väntetiderna är. Somliga kanske skulle söka sig länge bort om man i så fall kunde få vård – exempelvis från Barn- och ungdomspsykiatrin – snabbare.   

– Du måste kunna se hur långa väntetiderna är. Det ska finnas en nationell portal där man kan klicka och se "BUP i Falun, väntetid 20 dagar och BUP i Gävle, väntetid 45 dagar", säger Anders W Jonsson.   

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag