Centern vill sänka alla ingångslöner

Publicerad

Centerpartiet vill sänka ingångslönerna på hela arbetsmarknaden och för alla åldersgrupper. Trots att Folkpartiet mött hård kritik för förslaget om särskilda ungdomslöner i offentlig sektor så väljer alltså C att gå längre.

Annika Qarlsson, partiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, kan inte ange exakt hur mycket lönerna bör sänkas.

– Jag tror att det behöver ner kanske 20–25 procent, och i vissa branscher kanske det handlar om ännu lägre ingångslöner, säger hon till Ekot.

Annika Qarlsson tycker inte att arbetsmarknadens avtal tar hänsyn till att stora grupper hamnat utanför och vill därför att parterna tar sitt ansvar.

Gäller inte alla

Men Centerpartiets önskemål om lägre ingångslöner gäller inte alla. Inför sommaren vägrar tusentals sjuksköterskestudenter att ta jobb med en ingångslön under 24 000 kronor. De behöver dock inte vara oroliga för sänkta löner, enligt Annika Qarlsson.

– Det är en annan sak, där har du en utbildningsnivå som inte betalar sig, säger hon till TT.

Qarlsson säger att de lägre ingångslönerna är tänkta för dem som har svårt att få jobb.

– Det gäller dem som är lågutbildade. Vi ser också vissa invandrare som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Där ser vi att det behöver öppnas upp och göras mer.

TT: Kan inte förslaget uppfattas som diskriminering, att invandrare ska ha lägre löner?

– Om man ser det som att det här är alternativet till att gå fortsatt arbetslös så tycker inte jag att det är diskriminering.

TT: Hur länge måste man gå arbetslös innan man får sänkt lön?

– Generellt sett är det bättre att man kommer in även om det är låg lön i inledningsskedet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag