Centern vill ha fri invandring

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Centerpartiet vill släppa invandringen till Sverige helt fri. Men Moderaterna sågar idén. Mycket ska till för att förslaget ska bli verklighet.

– Konsekvenserna, åtminstone kortsiktigt, skulle vara väldigt dramatiska, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet.

Ett av förslagen till ett nytt idéprogram för Centerpartiet är att den svenska gränsen ska öppnas upp. Vem som helst som vill bo i Sverige ska få göra det, tycker partiets migrationspolitiske talesperson, Johan Hedin.

– Det är inte trångt i Sverige. Det är klart att vi måste få till en massa reformer, framför allt på arbetsmarknaden för att folk ska komma in och kunna leva sina liv. Men frånsett det så finns det inget som hindrar att vi öppnar gränserna, tycker jag.

Svåra förhandlingar

Men till hindren som måste överkommas för att förslaget ska bli verklighet hör bland annat EU- och Schengenregler. Fri invandringspolitik skulle troligtvis kräva svåra förhandlingar med de andra 26 EU-länderna om en förändring eller ett undantag från EU-fördragen. Och tendensen i den europeiska migrationspolitiken har varit den motsatta.

Ett närmare hinder är dock det nuvarande regeringssamarbetet. Migrationsminister Tobias Billström (M) vill att invandringen ska förbli reglerad.

– Det är en fråga som är direkt kopplad till dels kampen mot internationell brottslighet, dels vikten av att förhindra att människor blir exploaterade på den svenska arbetsmarknaden och naturligtvis frågan om vårt EU-medlemskap.

"Stor variation mellan partierna"

Statsvetaren Andreas Heinö Johansson tycker att förslaget är positivt och tror att det kan nyansera den svenska debatten kring migrationsfrågor.

– Sedan Sverigedemokraterna kom fram har det låtit som att det finns två alternativ. Och det är den bilden SD vill ge. De facto så är det redan en stor variation mellan de sju andra partierna i deras syn på migrationsfrågor, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.