Centern vill förbjuda omskärelse på pojkar

Tidigare under stämman talade C-ledaren om hårda tag mot den organiserade brottsligheten.
Anders W Jonsson, vice ordförande.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Partiordförande Annie Lööf.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerstämman har beslutat att Centerpartiet ska verka för att omskärelse av pojkar som inte sker av medicinska skäl ska förbjudas i Sverige.

Partiledningen varnar för att det kommer att uppfattas som att partiet vill förbjuda judendomen och islam.

– Folk är väldigt upprörda. Vi ser det som en allvarlig markering, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Under lördagen hade Centerpartiet sin partistämma i Karlstad. Där togs bland annat beslut om att partiet ska verka för att omskärelse av pojkar ska förbjudas i Sverige.

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson, som är barnläkare, sa att partiledningen inte ville ha beslutet. 

Efter debatten ville han inte utveckla sitt resonemang kring att partiet nu skulle kunna uppfattas som antisemitiskt eller islamofobiskt. Efter att upprepade gånger fått frågor kring detta valde Centerns presschef att avbryta pressträffen.

TT: Du valde under debatten att varna för att beslutet kan uppfattas som att ni vill förbjuda judendomen och islam. Är du orolig för det?

– Man måste betona att debatten handlade över huvudtaget inte om religion, utan man valde barnrättsperspektivet och integritetsperspektivet, säger Jonsson.

Jonsson varnade under debatten

I debatten varnade dock Jonsson för att beslutet skulle kunna få konsekvenser.

– Omskärelse är grunden för två världsreligioner. Ett förbud kommer att tolkas som att vi går emot dessa folkgrupper som redan har det svårt och att vi är emot judendom och islam, sade han.

Frågan väckte också stor debatt på stämman, och flera ombud gick upp och försvarade motionen som skulle göra det olagligt att omskära pojkar.

– Det är ett övergrepp på en annan människa, sade bland annat Aron Larsson från Jönköping.

Ska förbjudas

När det blev omröstning avslog stämman förslaget att göra det helt olagligt. Däremot antog stämman ett annat förslag, som innebär att Centern ska verka för att omskärelse som inte sker av medicinska skäl ska förbjudas.

Men förslaget kritiseras.

– Jag är väldigt förvånad och väldigt besviken. Det innebär, om förslaget realiseras, att det blir helt omöjligt att leva både som jude och som muslim i Sverige, säger Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet.

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet. Bild från minneshögtid för Förintelsens offer.
Foto: Janerik Henriksson/TT / Janerik Henriksson/TT

Han fortsätter:

– Att jämföra det med hedersvåld tycker jag är upprörande. Omskärelse är något som judar och muslimer ägnat sig åt i tusentals år. Inom den judiska gruppen, som är det jag kan tala för, finns det inget motstånd bland judar om omskärelse och över 90 procent av judarna ägnar sig åt det.

Anders W Jonsson förklarade det som att förslaget kommer tolkas som att Centerpartiet går emot judendomen och islam. Vad tänker du kring det?

– Det är precis så vi uppfattar det. Folk är väldigt upprörda. Vi ser det som en allvarlig markering. Det finns i dag inga västerländska demokratier som har förbjudit omskärelse, så det skulle vara väldigt anmärkningsvärt om Sverige skulle vara den första, säger Aron Verständig.

Mohamed Temsamani är ordförande för Förenade Islamiska Föreningar i Sverige och före detta MP-politiker. Han menar att Centerpartiet nu ”ställer sig med partierna som försöker tävla i att göra livet surt för två av landets mest utsatta minoriteter”.

– Sådant här brukar inte komma från Centern. Det är en tråkig utveckling, säger han och fortsätter:

– Det här är en inskränkning på religionsfriheten. Det är ett meningslöst förslag. Muslimer och judar kommer inte sluta omskära sina pojkar. Risken är bara att människor tvingas göra det i skymundan på ett osäkert sätt.

Personerna bakom förslaget menar att de vill skydda barnens integritet. Är inte det viktigt också?

– Föräldrar har rätt att uppfostra sina barn efter sin tro. Föräldrar och andra vuxna bestämmer över barn hela tiden, både i stora och små frågor. Varför skulle just detta vara undantaget?, säger Mohamed Temsamani.

Mohamed Tamsamani.
Foto: Förenade Islamiska Föreningar i Sverige

Judiska ungdomsförbundet kallade på lördagseftermiddagen förslaget för ”farligt och främlingsfientligt”:

https://twitter.com/JudiskaUngdom/status/1177934640826458113

Nytt sjukvårdsprogram

I övrigt antog stämman i huvudsak partistyrelsens förslag till nytt sjukvårdsprogram. Det innebär att patienter ska ha rätt att välja slutenvård i hela landet och 90 procent av befolkningen ska ha en fast läkarkontakt inom fem år.

Förslaget att inrätta mindre, barnmorskeledda förlossningskliniker vållade dock strid på stämman.

Vi har alla det gemensamt här att vi överlevt förlossningar. Det är inte självklart. En normal förlossning kan mycket snabbt bli allvarlig. Låt oss inte riskera detta med små förlossningsenheter, sade läkaren Jonas Ekman från Stockholm.

Mindre förlossningskliniker

Även i partistyrelsen reserverade sig några ledamöter med hänvisning till att ett vårdval utan tillgång till akut kejsarsnitt inte är försvarligt ur patientsäkerhetsperspektiv.

Men partistyrelsen försvarade förslaget.

– Vi borde se hur det fungerar i Norge där man har mindre förlossningskliniker. De har lägre spädbarnsdödlighet och mindre komplikationer än vad vi har i Sverige, sade vice ordförande Anders W Jonsson.

Stämman valde att besluta i enlighet med förslaget.

Annie Lööf (C) och Anders W Jonsson (C).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

En annan fråga som debatterades mycket var förslaget att homosexuella och bisexuella män ska få lämna blod på samma villkor som heterosexuella. Partistyrelsen yrkade på avslag, vilket mötte protester.

– Jag vill ha säkert blod oavsett från vem. Ni är medvetna om att heterosexuella är otrogna? sade Tomas Sellin från Stockholm.

– Orsaken är att det är 50 gånger så vanligt att män som har sex med män har någon form av blodsmitta. Detta är något Socialstyrelsen ska besluta om, svarade Anders W Jonsson.

Stämman valde att avslå förslaget. 

Tredje juridiskt kön

Däremot antog stämman förslaget om att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön. Något man tidigare har sagt nej till.

– Vi har motionerat och opinionsbildat om det mycket. Det har också varit andra intresseorganisationer som gjort det, så det rört sig på många håll. Jag tror att man har insett vikten av att verkligen inkludera alla i det juridiska systemet oavsett könstillhörighet, säger Ida Alterå, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund CUF som drivit frågan.

Varför är det viktigt att införa ett tredje, juridiskt kön?

– För att alla människor ska erkännas av det offentliga. Det är ett faktum att många inte känner sig bekväma i den binära könsrollen man eller kvinna. Vi skulle helst vilja se att i förlängningen avskaffar det juridiska könet och hitta ett annat system där man inte behöver registrera kön på det sättet. Men ett tredje juridiskt kön är en kompromiss.

Ida Alterå, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund CUF.

Eftersom både Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet också uppges vilja utreda frågan innebär det i så fall att det nu finns en riksdagsmajoritet för det. 

Åsa Lindhagen (MP), jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation, säger att det är ”oerhört positivt” att Centerpartiet tagit detta beslut.

– Vi från MP tycker att det här är en viktig fråga och det är en frihetsfråga som handlar om att det inte är det offentliga som ska definiera vilja människor det är, det ska man få definiera själv och få ett erkännande för det.

Åsa Lindhagen (MP).

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är, även han, glad över beskedet.

– Vänsterpartiet var först med att lyfta frågan om att införa ett tredje juridiskt kön. Vi välkomnar nu Centerpartiets beslut. Att erkänna ett tredje kön i lagstiftningen skulle underlätta livet för många och vidga föreställningarna om den mänskliga existensen. Det behövs, säger han.

Expressen har sökt KD, M och SD i frågan, men inte fått något svar. Men när Ekot i januari 2018 gjorde en rundringning sade både Kristdemokraterna och Moderaterna nej till en utredning. Sverigedemokraterna var inte helt emot en utredning, men ville i så fall att den ska fokusera på andra saker än bara frågan om ett juridiskt tredje kön.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.