Centern vänder uppåt
i en ny Sifo-mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Minskar gapet. De fyra allianspartierna, med Jan Björklund, Annie Lööf, Göran Hägglund och Fredrik Reinfeldt i spetsen, har minskat gapet till oppositionen, enligt en ny Sifo-mätning.
Foto: Jens L'Estrade

Gapet minskar mellan blocken.

Det visar Svenska Dagbladets och GP:s nya Sifo-undersökning.

17 procentenheter har blivit 11,5.

I förra månadens Sifo-mätning, också den presenterad i SvD och GP, hade Centerpartiet historiskt dåliga siffror. Då fick partiet 2,8 procent av väljarstödet och det var det sämsta i Sifos 46-åriga historia. Nu har C-utvecklingen vänt: I den nya mätningen har partiet 4,7 procent och det är en statistiskt säkerställd uppgång.

Över fyraprocentsspärren

Det betyder att Centern skulle klara sig kvar i riksdagen om det var val i dag. Samma sak gäller KD. I förra mätningen låg partiet under fyraprocentsspärren - i dag är även KD med i matchen.

Det borgerliga blocket hade i förra mätningen 36 procent, bland de lägsta någonsin. Bara två gånger sedan 1967 har stödet varit så lågt. Nu är siffran 39 procent.

Synts mycket

Uppgången kan bero på att Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt synts mycket den senaste tiden, enligt Svenska Dagbladet.

Det i sin tur beror på regeringens utspel om skattehöjningar och mer pengar till skolan, samt krisen i Ukraina där utrikesminister Bildt spelat en internationell roll.

De rödgröna har - trots förändringen - fortfarande egen majoritet men har gått från 52,8 procent i februari till 50,5 i dag.

SD backar till 8 %

Socialdemokraterna backar med 0,8 procent till 34,1. Vänsterpartiet backar med 1,9 procentenheter till ett väljarstöd på 6,3 procent. Miljöpartiet går framåt med obetydliga 0,4 procentenheter och har nu 10,1 procent.

Sverigedemokraterna stöddes i februari av 9,5 procent. Om det var val i dag skulle 8,0 procent av väljarna rösta på SD.

Sifomätningen gjordes mellan 3 och 13 mars och det är 1934 personer som är intervjuade.

Så stora är blocken

Mars:

Rödgröna: 50, 5 %

Alliansen: 39,0 %

SD: 8,0 %

Februari:

Rödgröna: 52,8 %

Alliansen: 36,0 %

SD 9,5 %

Siffrorna i nya Sifo-mätningen

Undersökningen beställdes av GP och SvD. Frågan som ställdes var "Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?". 1 934 personer intervjuades mellan den 3 och 13 mars. Svaren presenteras i procent.

S 34,1

V 6,3

MP 10,1

M 24,2

C 4,7

FP 5,4

KD 4,7

SD 8,0

Övriga 2,5

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.