Centern ska bli det
nya välfärdspartiet

Per Schöldberg, till vänster, tycker att välfärdsfrågorna hamnat i skymundan.
Foto: Jens L'Estrade

Efter idéprogramstriden satsar Centerpartiet på en mänskligare profil. 

I dag presenterar välfärdsgruppen en ny valstrategi. 

– Regeringens arbetslinje i dag fungerar inte, säger Hans Dahlgren, ordförande i välfärdsgruppen.

De värsta diskussionerna kring idéprogrammet har mattats av sedan partiledaren Annie Lööf har gjort full reträtt från många av de mest kontroversiella förslagen. I dag presenterar en annan viktig programgrupp en ny strategi för att göra välfärdsfrågorna till några av partiets viktigaste i valrörelsen. 

– Det är en omorientering för Centerpartiet. Vi ska bort från att lägga fokus på valfrihet och företagande inom vården till att förstärka kvaliteten i verksamheten. Det är skiftet. Det viktiga nu måste vara att ge svar på frågan: Hur får man en bättre vård, omsorg och skola? säger Hans Dahlgren.

Saknad politik

Men många på det lokala planet i partiet har länge saknat en centerpolitik i välfärdsfrågor. Det syns i opinionen - enligt den senaste mätningen från Novus tycker enbart runt en procent av befolkningen att Centern har svaret på frågor om omsorg, vård och skola. 

– När det gäller idéprogrammet var det ju mycket det vi var kritiska mot att den typen av frågor inte funnits med. Grundtrygghet för människor i välfärden har varit väldigt dåligt utformat i idéprogrammet, säger Gösta Gustavsson, distriktsordförande i Östergötland. 

Ta tillbaka

Per Schöldberg, ordförande för Centerpartiet i Kronberg, håller med om att partiet måste ta tillbaka greppet om de sociala frågorna. 

– Om man ser historiskt är det lite av ett centerpartistiskt paradnummer. Men vi behöver få det legitimerat av partiledningen på riksplanet. Det räcker inte med att säga att det är jätteviktigt, utan det måste bottna i något ordentligt. Det är precis detta idéprogramsdiskussionen handlade om, säger han. 

Välfärdsgruppens kommande förslag handlar till en fjärdedel om en moderniserad arbetslinje. 

– De mest utsatta och som står längst från ett arbete befinner sig lika långt, om inte längre från arbetsmarknaden i dag, om man tittar på exempelvis invandrare och unga. De metoder som föreslagits har kanske utökat arbetsutbudet men inte släppt in de här människorna på arbetsmarknaden. Vi kommer att lägga förslag på hur arbetslinjen kan bli bättre, och hur vi ska fånga upp de grupper som inte nås av arbetslinjen, säger Hans Dahlgren.

"En lögn"

Lena Ek (C), miljöminister, håller inte med om att det skulle saknas en centerpolitik inom välfärdsfrågor. Hon beskriver det som "lögn".

– Ta bara valfrihetsfrågorna, som vi slagits så oerhört hårt för, att äldre människor ska få bestämma var och hur de ska bo och vilken support de ska ha och av vem, säger Lena Ek.  

– Vi jobbar i vardagen med oerhört mycket välfärdsfrågor och kopplar det till vår stora, ideologiska grund. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.