"Centern och Folkpartiet bör vara ett parti"

Publicerad
Uppdaterad
Centerpartiet och Folkpartiet bör gå samman och bilda ett gemensamt liberalt parti. Det säger Magnus Andersson som är ordförande för Centerns ungdomsförbund.
- Nu finns det bara socialism och konservatism som regeringsalternativ. Det är dags för ett stort liberalt parti, säger han.
Under Folkpartiets dag i Almedalen passade Magnus Andersson som är ordförande för Centerns Ungdomsförbund på att lansera idén om ett gemensamt liberalt parti.
- Diskussioner om en sammanslagning har funnit länge, runt 50 år. Det var skarpt läge i mitten av 1970-talet, men då var det Centerns Ungdomsförbund som sa nej. Nu tycker vi dock att tiden är mogen, säger han.

Har styrelsen med sig

Andersson har övriga styrelsen i ungdomsförbundet med sig, men säger sig inte veta hur inställningen till en sammanslagning ser ut i riksdagsgruppen eller övriga partiet.
- Jag vet att det finns många som sympatiserar med tanken på en sammanslagning, men jag vet inte hur till exempel Maud Olofsson ställer sig. Dock tror jag att fler och fler inser att vi går mot färre partier och också känner ett behov av ett liberalt regeringsalternativ, säger han.

"Förbudsmentalitet" ett hinder

Anledningen till att Centerns Ungdomsförbund nu vill ha en sammanslagning beror till stora delar på att de anser att de båda partierna har närmat sig varandra.
- Vi i Centerpartiet har blivit mer frihetliga i synen på arbetsmarknad, skatter och frihandel. Vi har också tron på en frihetliga människan som en grundsyn, säger han.
Dock måste Folkpartiet göra upp med andra frågor för att ett sammangående ska bli aktuellt, enligt Magnus Andersson.
- De måste ta sig bort från sin krav-och förbudsmentalitet i vissa frågor, som till exempel kvarsittning och utegångsförbud. Ett annat bekymmer är Folkpartiets vurmande för höga bidragsnivåer i socialförsäkringssystemet, där de i stor utsträckning liknar Socialdemokraterna.

"Inom fem år"

Magnus Andersson hoppas att förslaget ska resultera i ett nytt parti relativt snart, men säger att han tror att det kommer att dröja.
- Jag hoppas att det sker inom fem år, men det är nog för optimisktiskt. Dock borde Folkpartiet och Centerparitet kunna ha en gemensam lista till nästa EU-val och innan dess utöka samarbetet gradvis.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag