Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Centern och Folkpartiet bör vara ett parti"

Centerpartiet och Folkpartiet bör gå samman och bilda ett gemensamt liberalt parti. Det säger Magnus Andersson som är ordförande för Centerns ungdomsförbund.
- Nu finns det bara socialism och konservatism som regeringsalternativ. Det är dags för ett stort liberalt parti, säger han.
Under Folkpartiets dag i Almedalen passade Magnus Andersson som är ordförande för Centerns Ungdomsförbund på att lansera idén om ett gemensamt liberalt parti.
- Diskussioner om en sammanslagning har funnit länge, runt 50 år. Det var skarpt läge i mitten av 1970-talet, men då var det Centerns Ungdomsförbund som sa nej. Nu tycker vi dock att tiden är mogen, säger han.

Har styrelsen med sig

Andersson har övriga styrelsen i ungdomsförbundet med sig, men säger sig inte veta hur inställningen till en sammanslagning ser ut i riksdagsgruppen eller övriga partiet.
- Jag vet att det finns många som sympatiserar med tanken på en sammanslagning, men jag vet inte hur till exempel Maud Olofsson ställer sig. Dock tror jag att fler och fler inser att vi går mot färre partier och också känner ett behov av ett liberalt regeringsalternativ, säger han.

"Förbudsmentalitet" ett hinder

Anledningen till att Centerns Ungdomsförbund nu vill ha en sammanslagning beror till stora delar på att de anser att de båda partierna har närmat sig varandra.
- Vi i Centerpartiet har blivit mer frihetliga i synen på arbetsmarknad, skatter och frihandel. Vi har också tron på en frihetliga människan som en grundsyn, säger han.
Dock måste Folkpartiet göra upp med andra frågor för att ett sammangående ska bli aktuellt, enligt Magnus Andersson.
- De måste ta sig bort från sin krav-och förbudsmentalitet i vissa frågor, som till exempel kvarsittning och utegångsförbud. Ett annat bekymmer är Folkpartiets vurmande för höga bidragsnivåer i socialförsäkringssystemet, där de i stor utsträckning liknar Socialdemokraterna.

"Inom fem år"

Magnus Andersson hoppas att förslaget ska resultera i ett nytt parti relativt snart, men säger att han tror att det kommer att dröja.
- Jag hoppas att det sker inom fem år, men det är nog för optimisktiskt. Dock borde Folkpartiet och Centerparitet kunna ha en gemensam lista till nästa EU-val och innan dess utöka samarbetet gradvis.