Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Centern har förlorat så mycket redan”

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Vad är oddsen för att las-striden fortsätter hela vägen till misstroende mot regeringen och extra val?

Det är en av många heta frågor som diskuteras i nya avsnittet av Verkställande utskottet, Expressens podd om politik.

– V vill inte ha någon annan regering. Och C kan inte stödja någon annan regering eftersom de sagt att det vore ett hot mot demokratin, säger Viktor Barth-Kron.

https://embed.radioplay.io/?id=74716&country_iso=se

Maggie Strömberg, Viktor Barth-Kron och Torbjörn Nilsson avhandlar bland annat dramat om arbetsrätten, kritiken mot Nyamko Sabuni och Bengt Westerbergs memoarer.

När det gäller arbetsrätten – mer specifikt, lagen om anställningsskydd (las) – ligger ett avgörande några veckor fram i tiden, konstaterar de.

– Vänsterpartisterna gillar läget. Snart kommer de behöva komma fram till hur de ska hantera det, men de verkar inte ha något emot att detta drar ut på tiden. De får bättre relation till facken, S-medlemmar går över till V och de ökar i opinionsmätningarna, säger Maggie Strömberg.

Men konflikten kring las skulle gå så långt som till extraval beskriver Viktor Barth-Kron som ”väldigt orimligt och ologiskt”.

– Det här är ett drama som utspelar sig inom Stefan Löfvens regeringsunderlag. Men alla har ett intresse av att denna regering får fortsätta fram till nästa val. 

”Dumma högern”

Han fortsätter:

– Man kan också tänka sig ett scenario går till misstroende, men det behöver inte gå till extraval för det. Utan man kommer tillbaka. Då kan Centern säga: ”Det var den dumma högern som tog chansen, men vi tar ansvar och Löfven kan sitta kvar.”

Maggie Strömberg är skeptisk:

– Kan de verkligen göra det? Efter att Annie Lööf pratat om ”min liberala reformagenda” och ”den liberala motorn i svensk politik”. De har ju förlorat så jäkla mycket redan?

– Jo, men vad ska de gå till val på? undrar Viktor Barth-Kron.

– Att de tar avstånd från det parlamentariska läget?


LYSSNA: Verkställande utskottet, avsnitt 31: Socialliberalernas sista strid

Expressens politikredaktion gör podden Verkställande utskottet. Nytt avsnitt varje onsdag. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.