Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Centerledaren Annie Lööfs segerdans

Ett steg åt rätt håll. Annie Lööf dansar på Centerns framtidsstämma. Partiledaren fick igenom den del av ledningens åsikter - med små marginaler.
Foto: Olle Sporrong

UPPLANDS VÄSBY. Annie Lööf lyckades nätt och jämnt hålla emot partiets mest liberala falang i en rad frågor på Centerstämman.

- Det är klart att vi är besvikna, säger Cuf-ordföranden Hanna Wagenius.

Lööfs 5 viktiga vinster

1 Kärnkraften:
Med nöd och näppe slapp Annie Lööf en formulering om att den svenska kärnkraften ska avvecklas inom en generation.
2 Månggifte:
Att tillåta polyamorösa äktenskap ses som en renlärigt liberal fråga. Men partistyrelsen slapp den heta potatisen.
3 Slopad laglott:
Trots ett tilläggsförslag om bibehållen arvsrätt för barn som inte fyllt 18 år slöt stämman upp bakom partistyrelsens tvärnej.
4 Decentraliserade skattebaser:
Bara några rösters övervikt stoppade förslaget om att tillåta skatteuttag för lokala naturresurser.
5 Platt skatt:
Partistyrelsen mjukade upp idéprogramgruppens förslag om platt skatt till att i stället tala om en mindre brant skatteskala. Trots en hård debatt backade ombuden upp omskrivningen.

Flera frågor väckte het debatt på Framtidsstämman i Upplands Väsby i går. För första gången i partiets hundraåriga historia kallar man sig nu för ett liberalt parti.

- Vi har varit ett liberalt parti längre än vad vi har kallat oss för ett liberalt parti. Men det känns väldigt skönt att ha det på print, säger Hanna Wagenius.

I en rad frågor lyckades Annie Lööf och partiledningen få med sig de drygt 500 stämmoombuden på sitt reviderade förslag till nytt idéprogram - men med liten marginal.

Några få rösters övervikt

Ingen slopad laglott, inga polyamorösa äktenskap och inga skarpa formuleringar om helt platt skatt. Med bara några rösters övervikt sade stämman även nej till möjlighet att ta ut lokal skatt för naturtillgångar - ett förslag som förkastats av partistyrelsen, men fått nytt liv i stämmans kommittéer.

"Elefantkliv framåt"

- Det är elefantkliv framåt i tydlighet för Centerpartiet, även om vi kanske inte alltid är nöjda med besluten som tas här, säger idéprogramgruppens ordförande Per Ankersjö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.