Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Varningen: Ransonering av cement från december

Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Cementa, om utmaningarna med den planerade CCS-anläggningen i Slite.
Foto: KARL MELANDER / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cementa har gått ut med en varning till sina kunder om att de kan tvingas börja kvotera ut sina cementleveranser från och med december, enligt ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Cementa att det finns stor osäkerhet kring företagets fabrik i Slite på Gotland och det är oklart vad som händer när nuvarande brytningstillstånd upphör att gälla 31 oktober.

Cementas kunder förvarnas därför om att cementen kommer att kvoteras ut ”vecka för vecka, med eventuell start i december”.

”Vi förbereder oss på ett scenario där vi lägger samman all tillgänglig cement från våra två produktionsenheter i Slite och Skövde samt tillgängliga importvolymer, och möjliggör för kunderna att köpa en andel av sitt behov vid någon av de fem utvalda terminalerna som bibehålls i drift. Resterande tolv terminaler i landet kommer inte att vara i drift”, säger Magnus Ohlsson, vd och marknadsdirektör på Cementa, i pressmeddelandet.

I slutet av september beslutade riksdagen om en undantagslag för att Cementa skulle få fortsätta bryta kalk på Gotland.

”Utifrån det vi vet i dag så kommer vi behöva ett godkännande från regeringen senast omkring den 15 november för att undvika att det uppstår en brist på cement till det intensiva byggandet i Sverige”, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter på Cementa, i pressmeddelandet.

Se också:

Matilda Hoffstedt gästade Expressen TV och kommenterade regeringens besked i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.