Celina, 10, fick vänta fem timmar på akuten

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Katarina Gerde med dottern Celina Gerdes, 10.
Foto: Privat

Celina, 10, kom in till barnakuten med ambulans till följd av ett ihållande epilepsianfall.

Där fick hon vänta i fem timmar innan hon fick komma in på avdelning.

– Min dotter kan inte prata, och inte skrika när hon har ont. Hon drabbas otroligt hårt av de långa köerna på akuten, säger Celinas mamma Katarina Gerdes.

Katarina Gerdes dotter Celina Gerdes, 10, har en cp-skada och lider även av epilepsi. När hon fick ett krampanfall under natten mot lördagen åkte de ambulans in till barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Där fick de vänta i fem timmar i en övervakningssal innan Celina kunde tas emot av rätt avdelning.

– Hon spårade ur i kramperna, och vi fick åka in till akuten med ambulans. Vi kom dit klockan ett på natten. Det dröjde ända till klockan sex innan Celina kunde få en vårdplats på rätt avdelning, säger Katarina Gerdes och fortsätter:

– När hon låg på övervakningssalen försökte man hejda epilepsin med medicinering, men det gick inte att fullfölja behandlingen eftersom det inte fanns några platser på lättintensiven. När man har ett barn som har epilepsi så måste man medicinera vid rätt tillfälle. När hon ligger i en sådan här övervakningssal har läkarna inte möjlighet att ha den tajmning som behövs. Därför fortsatte kramperna. Hon blir störd av att ligga i en övervakningssal med andra barn, och därför fortsatte kramperna.

"Väldigt känslig"

Ibland när Celina behöver akut vård står Katarina inte ut med köerna till barnakuten, utan åker i stället till Lilla Ersta barnhospice för att Celina ska kunna få intensivvård snabbare än vad hon får på barnakuten.

– Att behöva åka till hospice när man har ett multisjukt barn... Man vet att man när som helst kan förlora det. Att känna att man behöver behandla barnet på hospice i sådana här situationer är väldigt psykiskt påfrestande, säger Katarina Gerdes.

Men framför allt var Katarina Gerdes orolig över hur det gick till när Celina låg i övervakningsrummet:

– Det låg ett barn där som inhalerade och hade en ordentlig förkylning. Celina har resistenta bakterier i lungorna och är väldigt känslig, säger Katarina Gerdes, som samtidigt vill poängtera att hon är väldigt nöjd med hur hon och Celina har blivit bemött av personalen på barnakuten:

– De gör vad de kan efter de förutsättningar de har. Och är väldigt snälla och omtänksamma, säger Katarina Gerdes.

Har högt tryck

Lisbeth Rosenberg, verksamhetschef för barnakutkliniken, säger dock att man inte lägger barn som är infektionssjuka i salar tillsammans med andra barn:

– Jag förstår att den här mamman var orolig för sin dotter, och det är synd om hon inte frågade vårdpersonalen om hon var orolig för smittorisk. Hos oss hamnar infektionssjuka barn i egna salar, säger Lisbeth Rosenberg.

Hon förklarar att barnakuten har högt tryck just nu:

– Ja, vi har ett väldigt högt inflöde just nu. Det brukar vara så från mitten av januari och fram till efter påsk. När det är lågsäsong skulle det inte hända att en patient fick vänta i fem timmar på det sättet, säger Lisbeth Rosenberg.

"Sök vård i tid"

Hon berättar även att man har högsäsongsbemanning på barnakuten just nu.

– Men det hade förmodligen inte hjälpt med ännu mer personal, förmodligen hade vi inte kunnat ha alla vårdplatser öppna i alla fall eftersom vi, precis som i resten av landet, har sjuksköterskebrist. Det proppar igen lite under den här tiden på året, men jag är djupt imponerad av det arbete vår personal utför säger Lisbeth Rosenberg.

Trots de långa köerna uppmanar hon dock föräldrar att inte dra sig för att söka akutvård för sina barn:

– Skräms inte av att köerna kan vara långa. Sök vård i tid om barnen är sjuka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.