Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilie, 43: "Vi fick ligga i städskrubben"

Cecilie Løken, 43, med sin son Leo, nio månader.Foto: Privat

Expressen startade under fredagen Akutkollen för att granska de svenska akutmottagningarna - och redan nu börjar mejlen strömma in.

En av dem som bevittnat hur akutmottagningarna går på knäna är Cecilie Løken, 43, som tvingades åka in akut i april 2012.

– Det var som en krigszon, folk låg och blödde och skrek överallt, säger hon till Expressen.

#Akutkollen

Mejla din berättelse med tidsangivelser för när du eller din anhörige kom in till akuten till akutkollen@expressen.se

Det är viktigt att du skickar med dina kontaktuppgifter för att vi ska kunna nå dig för att höra mer om situationen och göra intervjuer.

Som källa till Expressen omfattas du av meddelarskydd och källskydd. Vi röjer aldrig identiteten på personer som lämnar information till oss om de vill förbli anonyma.

Hashtag på Twitter: #akutkollen

Berättelserna strömmar in från vårdsverige. Rapporter inifrån akutmottagningar i såväl Skellefteå som Stockholm och i Skåne vittnar om överbeläggning, dåliga bemötanden och vårdmissar. Personalen är stressad. Patienterna far illa. I flera av mejlen vittnar anhöriga och personer som själva drabbats av det svåra läget om en misstro mot vården som tagit sin början efter ett eller flera akutbesök som inte har fungerat.

Skräckdygn på akuten

En av de som hört av sig är Cecilie Løken, 43. Efter sin andra födsel tvingades hon till en operation - som senare skulle ge allvarliga konsekvenser. En dag i april 2012 såg hon en mörk baksida av vården.

– Jag vaknade en morgon och kunde inte röra mig. Jag fick åka in till akuten på Danderyd, säger hon till Expressen.se.

Där började skräckdygnet.

– Det var helt osannolikt. Folk låg överallt och blödde och skrek överallt. Det var som ett fältsjukhus, säger hon.

Tagen av att hastigt ha förlamats och med sitt nyfödda barn på bröstet låg hon på akutmottagningen i timmar. Det enda som skilde henne från andra patienter var tunna tygskynken som spänts upp som provisoriska väggar.

– Man överhörde så extremt mycket intima detaljer. Det var svårt att stänga öronen med 50 personer omkring. Till slut letade en sjuksköterska upp en städskrubb som vi fick ligga i, säger hon.

Kräver en ändring

Nu vill Cecilie Løken berätta sin historia för att få till en ändring. Därför hörde hon av sig till Akutkollen.

– Jag blir förbannad när det ska sparas in och sparas in. Jag känner folk som jobbar inom sjukvården. Det går inte att vända på varje krona längre, det går alltid ut över patienten, säger hon.

– Jag själv är resursstark och kan säga ifrån. Men jag tänker på de som inte har så lätt att formulera sig eller vet var de ska vända sig.

Mejla din berättelse om ditt besök på akuten till akutkollen@expressen.se.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.