Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cecilias arbetsplats brann ner: ”Har gråtit hela förmiddagen”

Cecilia Palm slutade vid 22.30-tiden. Två timmar senare brann arbetsplatsen ner.
Foto: Fritz Schibli
Arbetsplatsen finns inte längre,.
Foto: Fritz Schibli
Larmet om branden kom 00.30-tiden. Boende ombads hålla sig inomhus.
Foto: Fritz Schibli
Räddningstjänsten och polisen på plats vid en brand i Ängelholm.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

ÄNGELHOLM. Cecilia Palm arbetar som specialistsjuksköterska inom Region Skåne.

Klockan 22.30 på tisdagskvällen lämnade hon arbetsplatsen i Ängelholm. Två timmar senare stod allt i ljusan låga.

– Det är fruktansvärt att se. Men jag är tacksam att mina kolleger klarade sig, säger hon.

Den dramatiska storbranden på södra sjukhusområdet i Ängelholm färgade himlen både röd och svart. 

Lennart Persson bor i en villa mitt emot.

– Jag vaknade av att det lyste in blått från räddningsfordonen genom persiennerna. När jag tittade ut såg jag hur både lågorna och röken vällde ut från byggnaderna.

Den gamla sjukhusbyggnaden från tidigt 70-tal ligger som en egen del på sjukhusområdet i Ängelholm.

En av förskolorna blev helt utbränd.
Foto: Fritz Schibli
Branden betecknas som en totalskada på flera ställen.
Foto: Fritz Schibli
Enligt vittnen var brandförloppet hastigt.
Foto: Fritz Schibli

Fastigheten omfattar en lång korridor som binder samman ett tiotal flygelbyggnader. Där fanns bland annat två förskolor, ett äldreboende med 40-talet brukare samt ytterligare andra sjukvårdsmottagningar.

Många berörda

Enligt ett pressmeddelande är de berörda avdelningarna bland annat minnes- och hudmottagningar, vaccinationsverksamhet, psykiatri och habilitering.

Lennart Persson bor mitt emot och såg ljusskenet från utryckningsfordonen. Det är klart jag var rädd för vårt hus, säger han.
Foto: Fritz Schibli
Ett tiotal brandkårer kämpade mot elden.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Branden medförde bland annat att ett äldreboende förstördes.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lennart Persson beskriver med vilken dramatik branden spred sig.

– Den nästan hoppade mellan byggnaderna. Tack och lov låg vinden på rätt håll så vi slapp gnistregnet över våra hus, säger han.

En annan av grannarna berättar hur han körde fram bilen och packade väskorna för att snabbt komma i väg om läget skulle försämras.

Ett tiotal brandstationer från nordvästra Skåne jobbade med att dämpa elden. Till sist tog man hjälp av en grävmaskin för att helt enkelt uppföra en brandgata mellan byggnaderna.

– Det har varit en extremt stor brand, säger Peter Hjort, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

39 äldre flyttades

Under det dramatiska inledningsskedet flyttades sammanlagt 39 äldre från demensboendet som drivs av vårdföretaget Attendo. Arbetet tog flera timmar.

Det andra boendet var är ett korttidsboende för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. De fem barnen som bodde på boendet hämtades under natten av sina föräldrar.

– Vad jag vet gick evakueringen alldeles utmärkt. Det var en fantastisk insats, säger Jan Klauser, säkerhetschef i Ängelholms kommun. Det ska bland annat ha varit personal på boendena och polisen som hjälpte till. 

Sjukvårdens lokaler totalförstördes.
Foto: Fritz Schibli

De äldre vårdtagarna flyttades tillfälligt till en idrottshall som möblerats med sängar. Under onsdagen skulle brukarna sedan flyttas vidare till andra boenden. 

På onsdagsförmiddagen stod Cecilia Palm kvar på parkeringen utanför det nedbrunna kvarteret, djupt tagen.

– Det var min arbetsplats där inne, säger hon och pekar på en av de totalförstörda längorna.

Tårar i ögonen

Cecilia arbetar som specialistsjuksköterska och vårdar svårt sjuka i hemmen. Enheten tillhör Region Skåne och har 70-talet anställda. Lokalerna var deras gemensamma nav.

– Jag lämnade arbetet vid 22.30-tiden och sa hej då till kollegerna som var kvar. Sedan gick larmet två timmar senare. Nu har jag gråtit hela förmiddagen, säger hon.

Cecilia skyndar sig att tillägga att ingen kom till skada, vilket anses som ett under.

Under tiden vi pratar kör bärgningsbilarna i skytteltrafik för att bogsera bort både personalens bilar och sjukvårdens tjänstefordon som stått parkerade utanför. I branden försvann bilnycklarna och fordonen blev omöjliga att flytta.

Enligt kommunens säkerhetschef berördes ett hundratal förskolebarn av branden. Barnen flyttas tillfälligt till andra lokaler.

Erbjuds hjälp

– Kommunen har fått många påringningar från invånare som vill visa sitt stöd och erbjuda hjälp. Det värmer verkligen, säger kommundirektör Kristina Magnusson.

Tidigt på onsdagsmorgonen greps en man i 20-årsåldern, misstänkt för grov mordbrand. Mannen är sedan tidigare dömd för brott och anhölls senare av åklagare.

Enligt uppgifter ska branden ha startat i en soffa. Den uppgiften vill dock varken polis eller räddningstjänst kommentera. 

I byggnaderna saknades sprinklersystem. Det krävdes inte vid tiden de byggdes. De två fastighetsägarna Hälsostaden och Ängelholmshem försöker nu skapa sig en bild av läget efter branden. Skadorna beräknas till mångmiljonbelopp. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.