Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wikströms tårar efter beskedet

Foto: KRISTOFER SANDBERG
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND
Cecilia Wikström under presskonferens inför Liberalernas riksmöte.
Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

VÄSTERÅS. EU-toppen Cecilia Wikström vägrar lämna sina styrelseuppdrag – och petas därför från Liberalernas lista till EU-valet.  

Efter en pressträff lämnade Wikström rummet i tårar. 

Hon kallar partiets process förnedrande.

– Det är klart att man får panik när det går dåligt, då slipar man knivarna, säger Cecilia Wikström till Expressen.

– Jag tycker att det är beklagligt att hon inte ser konflikten, svarar Jan Björklund.

Liberalerna håller riksmöte i Västerås och 600 partimedlemmar samlas för att kicka i gång EU-valrörelsen.

Samtidigt står Liberalerna inför ett partiledarval – och den senaste veckan har kantats av partiledningens krav mot två uppsatta L-företrädare.

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl (L) trotsade både sitt egna distrikt Jönköping och partistyrelsen när hon i stället för att avgå tog en timeout. 

Detta efter avslöjanden om att hon hyrt sin makes lägenhet – och låtit skattebetalarna stå för notan. 

Även Liberalernas EU-topp Cecilia Wikström, som för tre veckor sedan på nytt utsågs till etta på EU-valslistan, har ifrågasatts efter att SVT i februari berättade om hennes styrelseuppdrag för bolagen Beijer-Alma och Elekta – vilket vissa menar kan innebära dubbla lojaliteter. 

Dessutom tjänar hon 70 000 kronor extra i månaden utöver lönen som EU-parlamentariker på 80 000. 

Cecilia Wikström petas

I torsdags kunde Expressen berätta att den avgående L-ledaren Jan Björklund kallat till en telefonkonferens med partistyrelsen med anledning av händelsen. 

Partiet ville att Wikström skulle välja mellan styrelsejobben eller att stå kvar som toppnamn på EU-listan.

Men Cecilia Wikström sa redan i fredagens ”Nyhetsmorgon” i TV4 att hon inte tänker vika sig för kravet. 

Under en presskonferens på lördagen bekräftar Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm att Cecilia Wikström petas från paritets EU-lista. 

Enligt Maria Arnholm har partistyrelsen gett Cecilia Wikström ett ultimatum – kandidera till EU eller behåll uppdragen.

– Vi har vädjat till Cecilia att välja den viktiga EU-valrörelsen men Cecilia har valt att behålla sina uppdrag. Vi beklagar verkligen det.

Arnholm: ”Stor skugga på mig”

Partiet presenterade samtidigt en utredning som Liberalernas etikkommitté har gjort, som kommer fram till att Cecilia Wikström borde ha avstått från styrelseuppdragen.

Uppdragen var förenliga med det regelverk som finns och godkända av valberedningen, men enligt Arnholm har det handlat om en ”missbedömning”.

– När det gäller förtroende kan man ibland inte bara förlita sig på regelverket. Vår bedömning är att Cecilia Wikströms uppdrag kan leda till en förtroendeklyfta, säger Maria Arnholm.

Eftersom Liberalerna kände till styrelseuppdragen sedan ett år tillbaka finns det utrymme för självkritik, menar hon.

– Givetvis faller en stor skugga på mig som partisekreterare, men jag menar att vi gör rätt nu. Vi har ett partiråd här framöver för att välja en ny etta på vår lista.

– Cecilia Wikström sitter i vår partistyrelse och kommer fortsätta att göra det.

Ett extrainsatt möte ska ske i partistyrelsen inom kort, men Maria Arnholm kan inte svara på när de senast måste färdigställa den nya EU-listan. 

– Det skapar naturligtvis problem för oss men det innebär också att vi inte får med oss den här intressekonflikten in i EU-valet.

Cecilia Wikström under pressträffen.
Foto: PER GROTH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Cecilia Wikström lämnade i tårar

Cecilia Wikström höll efteråt en egen presskonferens, där hon sa att det aldrig var självklart för henne att kandidera i EU-valet en tredje gång – men att hon ville hjälpa Liberalerna sett till opinionsläget.

Eftersom styrelseuppdragen var kända inom partiet reagerar hon på att plötsligt ställas inför ett ultimatum.

– Jag är avsatt, jag har inte fått välja det ena eller andra. Jag vill understryka det, säger Cecilia Wikström.

Under presskonferensen var hon nära tårar och vid de enskilda intervjuerna efteråt gick det inte längre att hålla gråten borta. 

Cecilia Wikström bröt ihop och lämnade rummet men kom sedan tillbaka för att genomföra sina intervjuer.

Hur har den här perioden varit för dig?

– Ohyggligt svår. Det är en ökenvandring jag har gjort mitt i vintern. 

Kan partiledningen ha agerat annorlunda?

– Jag vill inte uttala mig om det, jag säger bara att för mig personligen har det varit kolossalt svårt, men också ganska förnedrande: att bli enhälligt vald en lördag för tre veckor sedan, få blommor och medlemmarna har röstat. Sedan går det tre veckor och ingenting nytt i sak har framkommit. 

– Jag har inte brutit mot någon regel eller slarvat med något. Jag har skött mitt jobb och planerat för en valrörelse. Jag har sagt att jag står till förfogande, jag är övertygad om att jag kan ratta båda rollerna precis så som förutsättningarna var för tre veckor sedan. Partiet har gjort en annan bedömning och jag beklagar det.

Varför tror du att partiet gör en annan bedömning?

– Jag vet inte, men jag kan ha mina aningar. Det är klart att man får panik när det går dåligt, då slipar man knivarna.

Varför valde du styrelseuppdragen framför EU?

– Det är välskötta, samhällsnyttiga bolag som genererar välfärd i vårt land. Jag känner mig hedrad att få ingå i styrelsen för dem.

Samtidigt sitter du kvar i Liberalernas partistyrelse. Hur ser din framtid ut inom partiet?

– Det vet jag inte. Men jag är medlem i partiet och det har jag varit sedan jag blev myndig. Jag kommer förmodligen att sluta mitt liv som en hängiven liberal. Men livet innebär en del krumbukter och jag är med om en sådan just nu. 

Under presskonferensen lyftes frågan att Moderaternas EU-topp Gunnar Hökmark också sitter i bolagsstyrelser. Du nämnde också att petningen skedde på internationella kvinnodagen. Vad menade du med det?

– Jag recenserar inte mina kolleger, jag tycker att Gunnar Hökmark ska fortsätta sitta i sina styrelser precis som jag tänker fortsätta sitta i mina. 

– Liberalerna har en stolt historia om att värna feminism och rättvisa. Jämställdhet är och förblir en viktig fråga för oss. Det blev en pikant symbol att det var på den internationella kvinnodagen som en partistyrelse vädjade till mig att släppa mina styrelseuppdrag. 

– I Sverige består 80 procent av bolagsstyrelserna av män. Jag är kvinna och ombads stiga ner – jag gjorde det inte.

Under riksmötet i helgen ska partiet ladda upp inför EU-valet. Kommer du att delta på något sätt?

– Jag kommer inte att delta under helgen. Jag kommer att åka hem och rensa rejält i min kalender och möta våren som en fri människa, säger Cecilia Wikström.

Jan Björklund: ”Vi får göra en ny lista”

L-ledaren Jan Björklund säger att han beklagar Wikströms val.

– Jag hade väldigt gärna sett att Cecilia Wikström toppade vår lista och har i tre veckor försökt övertyga henne att göra det. Hon har tyvärr valt att prioritera de här uppdragen och då får vi göra en ny lista, säger Jan Björklund.

”Man får panik när det går dåligt, då slipar man knivarna”, sa Wikström. Hur kommenterar du det?

– Jag tycker att det är beklagligt att hon inte ser konflikten i att ha de här omfattande uppdragen i börsbolagsstyrelser och att vara EU-parlamentariker. Etikkommittén har varit enormt tydligt med att det inte går att förena.

Ni har känt till uppdragen i ett år men agerar först nu. Hur mycket påverkas beslutet av opinionssiffrorna?

– Det är riktigt att det stod om uppdragen i tidningarna förra året, hon nämnde det och jag sa grattis till och med. Men vi hade då ingen kännedom om omfattningen, arvoderingsnivåerna eller valberedningarnas motiv för att välja in henne. Det borde ha gjorts en etisk prövning då men det skedde inte, säger Jan Björklund.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.