Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Cecilia Wikström lämnar politiken efter petningen

Cecilia Wikström meddelar att hon lämnar politiken.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Cecilia Wikström petades från Liberalernas EU-lista.

Nu väljer hon att lämna politiken.

– Min väg går vidare mot nya mål nu, säger hon. 

Den 9 mars skickade Liberalerna ut ett pressmeddelande.

”Cecilia Wikström inte längre toppkandidat till EU-parlamentet”, stod det. Den populära politikern hade petats från partiets EU-lista – efter att ha suttit tio år i Europaparlamentet.

Petningen förklarades med att hon hade åtagit sig två styrelseuppdrag ett år tidigare, vilket innebar en utökad månadsinkomst på 70 000 kronor. När informationen nådde medierna ställde Liberalerna ett ultimatum:

Lämna styrelseuppdragen – eller EU-listan.

”Min väg går vidare mot nya mål”

När Cecilia Wikström inte ville lämna sina styrelseuppdrag tog Liberalerna beslutet att inte längre ha henne som toppkandidat till EU-valet i maj.

Nu berättar L-politikern att hon lämnar politiken helt och hållet.

– När min mandatperiod utgår den sista juni är jag också klar med politiken och med det här uppdraget. Då har jag gjort tio år som Europarlamentariker, och då går min väg vidare mot nya mål. 

Vad händer efter det här?

– Det vet jag inte, det får vi se. Jag tror att framtiden är god och jag är säger på att framtiden har goda möjligheter med sig till mig, säger Wikström och fortsätter:

– Jag slutar den sista juni och sen ska jag ha en lång sommarsemester och därefter ska jag börja titta efter jobb. Jag är 53 år och ska man göra någonting annat utanför politiken så är det ju faktiskt nu man borde göra det. 

Cecilia Wikström: ”Förste svensk som kommit så långt”

Samtidigt har tankesmedjan Votewatch placerat EU-parlamentarikern på plats nummer 22 på en lista över parlamentets 100 mest inflytelserika personer.

– Jag lämnar med flaggan i topp. Jag har som enda svensken varit utskottsordförande den här mandatperioden, och jag har lett alla de 25 utskotten i parlamentet och jobbat oerhört nära talmannen. Och man kan inte komma längre. Jag är den förste svensk som har kommit så långt institutionellt, och det är jag stolt över och jag hoppas att Sverige inte ska förlora allt för mycket inflytande när jag lämnar.

Samtidigt menar Wikström att hon dock ”inte haft en tanke på” att avsluta sitt medlemskap i Liberalerna och att hon hoppas ett starkt EU-val för partiet.

– Jag var ju beredd att göra en mandatperiod till och förra mandatperioden hade jag 44 000 personkryss och nu så hoppas jag naturligtvis att det ska gå bra för Liberalerna och önskar dem lycka till såklart i valet, men min väg går vidare nu mot nya mål.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.