Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Cecilia Wikström hotas efter kritik

Foto: Roger Vikström

Den nye tilltänkte EU-kommissionären Tonio Borg får hård kritik från svenskt håll.

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, FP, kallar honom för en "homofob av rang".

Efter att ha uttalat sig kritiskt har hon fått motta flera hot från extrema grupper.

– Jag vägrar att vänja mig vid det, jag tycker det är kolossalt obehagligt, säger hon.

Dalli och Borg

• John Dalli, 64, tvingades avgå som EU-kommissionär med ansvar för hälsofrågor i mitten av oktober, sedan antikorruptionsbyrån Olaf hävdat sig ha "otvetydiga" bevis på att Dalli känt till att en maltesisk affärsman för hans räkning utlovat ändrad EU-politik om snuset – för runt en halv miljard svenska kronor.

• Tonio Borg, 55, är Maltas utrikesminister sedan 2008 och har tidigare varit både inrikes- och justitieminister. Han har föreslagits av Maltas regering som ersättare till Dalli och ska på tisdagen höras av EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott.

Källa: TT

Efter att den mutanklagade EU-kommissionären John Dalli avgått har Malta föreslagit den förre utrikesministern Tonio Borg till att ta hans plats i EU-kommissionen.

Men Borg, som kandiderar till posten som ny kommissionär för hälsa och konsumentskydd, möter hård kritik från svenskt håll.

"Helt emot kvinnors rättigheter"

På tisdag ska han frågas ut av utskotten för jordbruk respektive miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet - och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström hoppas att det går att stoppa hans kandidatur.

– Den här mannen är helt emot kvinnors rättigheter, och homosexuellas och transpersoners rättigheter ska vi ens inte prata om. Han är en homofob utav rang, säger hon och refererar till att Borg velat förbjuda skilsmässor och skriva in abortlagarna i grundlagen under sin tid som politiker på Malta.

2004 stoppade EU-parlamentet utnämningen av den italienska kommissionären Rocco Buttiglione efter att han gjort flera kontroversiella uttalanden om bland annat homosexuella och kvinnors ställning inom äktenskapet.

– Buttiglione stoppades för åtta år sedan, Han var en snäll nallebjörn om man jämför med den här mannen, som till och med velat införa reseförbud för gravida kvinnor eftersom de skulle kunna tänka sig att göra abort i ett annat land, säger Wikström.

"Extrema krafter"

Efter att ha kritiserat Borg i intervjuer har Wikström fått motta flera hot på grund av sina uttalanden. Enligt henne så kommer hoten både från Sverige och andra EU-länder.

– Det är mest invektiv, att jag är en hora, att jag hör hemma i Sodom och Gomorra och att jag ska brinna i helvetet, säger Wikström.

– Så är det alltid när extrema krafter är i rörelse. Men jag vägrar att vänja mig vid det, jag tycker det är kolossalt obehagligt.

"Inskränkt kvinnosyn"

Även socialdemokratiska EU-parlamentarikern Åsa Westlund är oerhört kritisk mot Tonio Borg.

"Själv kan jag inte se ett enda argument för varför vår partigrupp skulle ge vårt stöd till en person med en så extrem hållning i frågor som är så centrala för oss", skriver Westlund på sin blogg.

"Homofober med inskränkt kvinnosyn ska inte bli kommissionärer".

Westlund är ledamot av EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott, där Borg ska frågas ut under tisdagseftermiddagen.

EU-kommissionen är ett av EU:s mäktigaste organ och består av en kommissionär från varje EU-land.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!