Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Cecilia Wikström hotas efter kritik

Publicerad

Den nye tilltänkte EU-kommissionären Tonio Borg får hård kritik från svenskt håll.

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström, FP, kallar honom för en "homofob av rang".

Efter att ha uttalat sig kritiskt har hon fått motta flera hot från extrema grupper.

– Jag vägrar att vänja mig vid det, jag tycker det är kolossalt obehagligt, säger hon.

Efter att den mutanklagade EU-kommissionären John Dalli avgått har Malta föreslagit den förre utrikesministern Tonio Borg till att ta hans plats i EU-kommissionen.

Men Borg, som kandiderar till posten som ny kommissionär för hälsa och konsumentskydd, möter hård kritik från svenskt håll.

"Helt emot kvinnors rättigheter"

På tisdag ska han frågas ut av utskotten för jordbruk respektive miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet - och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström hoppas att det går att stoppa hans kandidatur.

– Den här mannen är helt emot kvinnors rättigheter, och homosexuellas och transpersoners rättigheter ska vi ens inte prata om. Han är en homofob utav rang, säger hon och refererar till att Borg velat förbjuda skilsmässor och skriva in abortlagarna i grundlagen under sin tid som politiker på Malta.

2004 stoppade EU-parlamentet utnämningen av den italienska kommissionären Rocco Buttiglione efter att han gjort flera kontroversiella uttalanden om bland annat homosexuella och kvinnors ställning inom äktenskapet.

– Buttiglione stoppades för åtta år sedan, Han var en snäll nallebjörn om man jämför med den här mannen, som till och med velat införa reseförbud för gravida kvinnor eftersom de skulle kunna tänka sig att göra abort i ett annat land, säger Wikström.

"Extrema krafter"

Efter att ha kritiserat Borg i intervjuer har Wikström fått motta flera hot på grund av sina uttalanden. Enligt henne så kommer hoten både från Sverige och andra EU-länder.

– Det är mest invektiv, att jag är en hora, att jag hör hemma i Sodom och Gomorra och att jag ska brinna i helvetet, säger Wikström.

– Så är det alltid när extrema krafter är i rörelse. Men jag vägrar att vänja mig vid det, jag tycker det är kolossalt obehagligt.

"Inskränkt kvinnosyn"

Även socialdemokratiska EU-parlamentarikern Åsa Westlund är oerhört kritisk mot Tonio Borg.

"Själv kan jag inte se ett enda argument för varför vår partigrupp skulle ge vårt stöd till en person med en så extrem hållning i frågor som är så centrala för oss", skriver Westlund på sin blogg.

"Homofober med inskränkt kvinnosyn ska inte bli kommissionärer".

Westlund är ledamot av EU-parlamentets miljö- och hälsoutskott, där Borg ska frågas ut under tisdagseftermiddagen.

EU-kommissionen är ett av EU:s mäktigaste organ och består av en kommissionär från varje EU-land.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag