Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cecilia Malmströms uppmaning till EU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Under det senaste året har hundratals flyktingar dött i båtolyckor i Medelhavet, och bara under den senaste veckan har långt över 300 personer fått sätta livet till i jakten på ett bättre liv.

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström uppmanar nu EU att öppna lagliga vägar.

"Vi har hört solidaritet uttryckas från alla EU-länder, men det kommer bara att vara tomma ord om de inte följs av konkreta åtgärder", skriver hon i ett uttalande.

Under fredagen förliste ytterligare två fartyg med flyktingar i Medelhavet, först ett utanför Egyptens kust och sedan ett norr om Malta.

Med förra veckans tragiska olycka utanför ön Lampedusa i färskt minne har den senaste tiden varit speciellt mörk. Men faktum är att den här sortens olyckor är långt ifrån ovanliga.

En sammanställning av TT visar på nio båtolyckor med dödlig utgång bara under de 13 senaste månaderna.

Amnestys jurist i flyktingfrågor, Madeleine Seidlitz, har svårt att hitta ord för att beskriva hur hon känner efter katastroferna.

– Det är ofattbart att det får fortsätta hända. Speciellt efter den hemska olyckan i förra veckan och när så många uttryckt starka ord och önskningar om att saker måste ändras politiskt, säger hon.

Vi är delaktiga

Madeleine Seidlitz säger att det stora problemet är att det finns en avsaknad av att se problemet ur ett helhetsperspektiv.

– Ett skäl till att det ser ut som det gör i Medelhavet är också att vi har ökat gränskontrollen på andra håll, exempelvis mellan Grekland och Turkiet. Så fort gränskontrollen ökar på ett ställe så försöker människor komma igenom på andra ställen.

– Vi är också en del i det som händer, säger hon.

"Dödens resor"

I ett uttalande skriver Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström att hon med sorg och ångest följer räddningsarbetet i Medelhavet.

"Tyvärr har händelsen orsakat nya offer och jag framför mina kondoleanser till deras familjer och mitt stöd och tacksamhet till Italien och Malta och de människor som utför räddningsarbetet, vars mod och snabba respons har bidragit till att minska dödstalen".

Cecilia Malmström upprepar sin uppmaning till medlemsstaterna att engagera sig mer i vidarebosättningar för flyktingar:

"I efterdyningarna av Lampedusatragedin har vi hört solidaritet uttryckas från alla EU-länder, men det kommer bara att vara tomma ord om de inte följs av konkreta åtgärder".

Hon uppmanar även de nordafrikanska länderna att kämpa hårdare mot de brottslingar som sätter människor i sjöodugliga fartyg "och som organiserar dessa dödens resor".

Mer än 500 döda på 13 månader

11 oktober 2013: Minst 12 personer drunknar utanför den egyptiska staden Alexandria och över 50 personer drunknar i en olycka norr om Malta.

3 oktober 2013: Över 300 människor drunknade sedan en båt med omkring 500 flyktingar kapsejsat utanför ön Lampedusa i Medelhavet.

31 juli 2013: Minst 24 personer drunknar då en båt kapsejsar utanför Turkiets västkust.

16 december 2012: En båt med afghanska flyktingar sjunker utanför den grekiska ön Lesbos. 21 människor drunknar.

6 november 2012: Mer än 90 afrikanska migranter dör under en tvåveckorsperiod då de försöker ta sig över Medelhavet.

7 september 2012: En båt med fler än 100 människor från Tunisien kapsejsar utanför Lampedusa i Medelhavet. Räddningstjänsten lyckas bara rädda 56 personer.

6 september 2012: 61 personer från Mellanöstern, däribland 31 barn, drunknar utanför Turkiets kust.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.